“Al vele jaren doet onderzoeksbureau Ipsos tijdens verkiezingen in Nederland in opdracht van de NOS onderzoek naar stemgedrag. Dat zal ook het geval zijn tijdens het referendum van woensdag 6 april over het Associatieverdrag met Oekraïne”, zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff.
“Ipsos doet zo`n onderzoek altijd door bij een groot aantal stembureaus mensen naar hun stemgedrag te vragen. De NOS heeft Ipsos in dit geval echter niet gevraagd de opkomst te meten, wat we anders wel altijd doen. De NOS heeft de tussentijdse opkomstcijfers dus zelf ook niet.
We zijn tot deze keuze gekomen omdat de opkomst in dit specifieke geval van zo`n wezenlijk belang is (bij een lagere opkomst dan 30 procent is het referendum niet geldig) dat in de loop van de dag al een geschatte opkomst melden grote invloed kan hebben op het verloop van het referendum.
Dat wil de NOS te allen tijde voorkomen. Wij willen verkiezingen niet beïnvloeden, maar ze verslaan. Dat is ook precies de reden dat we de exitpoll van Ipsos altijd pas om 21.00 uur melden, dus na het sluiten van de stembureaus.
Bovendien: de uitkomst van een eventuele tussentijdse peiling heeft een foutmarge en dat legt een extra zware verantwoordelijkheid op publicatie.
De verkiezingen verslaan betekent tegelijkertijd dat als een andere organisatie de opkomst woensdag wel zou laten onderzoeken en dat op 6 april overdag al nieuws wordt, dit wel bij de NOS te vinden zal zijn. Ook nu geldt: we verslaan het verloop van de verkiezingen, maar willen geen nieuwsfeiten creëren door zelf actief onderzoek te laten doen dat het verloop kan beïnvloeden.”
Zie ook dit bericht op nos.nl van gisteren: http://nos.nl/artikel/2096372-nos-geeft-geen-opkomstcijfers-tijdens-referendum.html
Marcel Gelauff
Hoofdredacteur NOS Nieuws