5 mei: Nederland viert de vrijheid

5 mei: Nederland viert de vrijheid

Nationale Viering Bevrijding start in Leeuwarden met 5 mei-lezing
De officiële start van de Nationale Viering van de Bevrijding is dit jaar in Friesland. In de Blokhuispoort in Leeuwarden draagt filosoof/schrijver Stine Jensen de 5 mei-lezing voor. Jensen beschouwt vrijheid als de “moeder aller waarden”. De tienjarige Naomi Maneka houdt de kinderlezing en oud-voetbaltrainer Foppe de Haan reist langs plekken in Friesland waar in de Tweede Wereldoorlog mensen ondergedoken hebben gezeten of die in de Hongerwinter de bestemming waren van de zogeheten hongertochten vanwege het voedsel dat daar was te krijgen.

Ook te gast is Gerrit Fokkema. Hij heeft een bijzondere band met de uitzendlocatie, de Blokhuispoort. Nu een cultureel centrum, maar voorheen een gevangenis. Bij een bevrijdingsactie op 8 december 1944 wisten 51 verzetsmensen uit de Blokhuispoort te ontsnappen. Zonder dat er ook maar één schot werd gelost. Fokkema was één van die groep van 51. Van deze spectaculaire ontsnapping is in 1963 een film gemaakt, ‘De Overval’, die nog altijd geldt als één van de klassiekers in de Nederlandse filmgeschiedenis.

NOS Nationale Viering Bevrijding 2018
Presentatie: Art Rooijakkers
12.00-13.00 uur, NPO 1

Bevrijdingsdag 2018 – 5 mei concert
Rechtstreekse uitzending vanaf de Amstel in Amsterdam over Bevrijdingsdag met een live-registratie van het 5 mei-concert. Koning Willem-Alexander, koningin Maximá, het publiek langs de kaden en de kijkers thuis zijn getuige van deze traditionele feestelijke afsluiting van de Nationale Viering Bevrijding. Dit jaar treden Maan, Willemijn Verkaik, CB Milton, Bastiaan Everink en Noa Wildschut op en speelt het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Antony Hermus op de Amstel.

NOS Bevrijdingsdag
Presentatie: Simone Weimans
20.30-22.10, NPO 1


Impressie Bevrijdingsfestivals
Rechtstreekse uitzending vanaf het Bevrijdingsfestival in Zwolle, één van de in totaal veertien gratis toegankelijke bevrijdingsfestivals in Nederland. Naast een compilatie van optredens zijn de belevenissen te zien van de ambassadeurs van de vrijheid. Dit jaar zijn dat Ronnie Flex, dj Fedde Le Grand en de band My Baby. Zij reizen per helikopter langs verschillende bevrijdingsfestivals.

NOS Artiesten voor de Vrijheid 2018
Presentatie: Winfried Baijens 
22.46-23.12 uur, NPO 3

Deel dit artikel