50 jaar lokale omroep in Nederland

50 jaar lokale omroep in Nederland

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat in de voormalige gemeente Melick en Herkenbosch in Limburg de eerste aanzet werd gegeven voor de lokale omroep in Nederland. Die zond eerst alleen uit via de kabel, later ook via de ether. Eerst ging het alleen om radio, daarna kwam de televisie erbij en weer later ook internet erbij. Wat is de betekenis en de rol van de lokale omroep? Hoe wordt daar gewerkt? Wie zijn er allemaal hun carrière begonnen? Deze en meer vragen komen aan de orde in een NOS-programma, gepresenteerd door Dione de Graaff (zelf ooit begonnen bij de lokale omroep TV Amersfoort).

In café Bellevue in Oss praat Dione de Graaff over deze onderwerpen met onder anderen Sven Kockelmann (begonnen bij de lokale radio van Maarssen op de sportredactie), Anniko van Santen (begonnen bij RTV Melick-Herkenbosch) en Joris Linssen (begonnen bij Stadsomroep Utrecht). Met oud-radiopresentator Sjors Fröhlich (nu burgemeester) gaat het over de rol van de lokale omroep bij het controleren van de macht in de gemeenten. Eerder op de dag was ook koning Willem-Alexander in Oss, voor een bezoek aan de lokale zender Dtv Oss en voor gesprekken met vertegenwoordigers van andere lokale publieke omroepen.

Ook is er een aantal reportages. Zo is te zien hoe streekomroep SRC (Buren, Culemborg, Neder-Betuwe, Tiel, West-Betuwe en Vijfheerenlanden) een enorm evenement als het Fruitcorso verslaat en is er een reportage over Tonnie Driessen, die al 33 jaar een radioprogramma presenteert, eerst als piraat en alweer heel wat jaren in dienst van REGIO8, de streekomroep van de Achterhoek.

NOS 50 jaar Lokale Omroep
Woensdag 2 oktober, 20.27-21.17 uur, NPO 2


Foto: De radiostudio van Omroep Hengelo in 1987

Deel dit artikel