Herdenking Slavernijverleden

Herdenking Slavernijverleden

Donderdag 30 juni is de nationale herdenking van het Nederlandse slavernijverleden. Bij het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam wordt herdacht dat de Nederlandse regering 153 jaar geleden de slavernij afschafte. De samenvatting van de herdenking is ’s avonds te zien op NPO 2, na Nieuwsuur. De presentatie van de uitzending is in handen van Simone Weimans.

In aanwezigheid van nakomelingen van slaven uit de Nederlandse koloniën, van een vertegenwoordiger van de regering, gevolmachtigde ministers van Curaçao, Sint Maarten en Aruba, de ambassadeurs van Suriname, Ghana en Zuid-Afrika en van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan worden twee minuten stilte in acht genomen en kransen gelegd. Ook zijn er toespraken en muzikale optredens.

In Nederland en zijn koloniën werd de slavernij op 1 juli 1863 afgeschaft. Tot nog toe was 1 juli de datum van zowel de herdenking van de gevolgen van de slavernij als de viering van de opheffing ervan. Dit jaar wordt voor het eerst aan de vooravond herdacht en op de dag zelf gevierd (met het Keti Koti – ofwel ‘verbroken ketenen’ – Festival).

NOS Lab maakte voor deze gelegenheid een speciale fotoserie van mensen die zich tijdens Keti Koti feestelijk kleden en vertellen over wat dit verleden voor hen betekent en welke rol het speelt in hun leven en werk. Vanaf 30 juni ’s middags te zien via deze link.

NOS Herdenking Slavernijverleden 2016
Donderdag 30 juni, 23.40-00.06 uur, NPO 2

Deel dit artikel