Er kwamen de eerste dagen van de Olympische Spelen in Rio enkele honderden vragen, opmerkingen en suggesties binnen bij onze afdeling webcare/publieksreacties. We zetten de vijf meest gestelde vragen even op een rij…
Waarom zijn niet van alle Nederlandse sporten/sporters live beelden te zien?
Wij krijgen niet alle beelden automatisch rechtstreeks binnen. Bij judo bijvoorbeeld, zijn er twee matten. Er staan echter maar bij één mat camera’s, dus onze judoka moet maar net op die ‘tv-mat’ staan. Komt hij verder dan de eerste ronde, dan krijgen we dat ook nog eens pas vlak voor een partij te horen. Staat hij op de verkeerde mat, dan zijn we geklopt en kunnen we het hooguit alleen nog later in samenvatting laten zien. Nog ingewikkelder is de landenwedstrijd turnen. Dat gebeurt op zes toestellen tegelijk en niet iedere oefening wordt in beeld gebracht. Dus lang niet alles wat in Rio gebeurt, is voor de Nederlandse kijkers live beschikbaar.
Hoe kan het dat er bij andere omroepen (denk aan VRT, ARD, BBC) bepaalde sporten wel live te zien zijn, die de NOS nergens live laat zien?
We moeten ruim van te voren een pakket bestellen met zogenaamde internationale multi-verbindingen. Wij hebben gekozen voor de meest gangbare sporten; dat zijn de twaalf kanalen (sporten) die je bij ons op NOS.nl kunt volgen. Maar daarmee heb je nog niet alles. Er zijn daarnaast namelijk nog zo’n vijftig andere signalen, die niet standaard in ons pakket zitten (en die we dus ook niet live kunnen/mogen laten zien).
Waarom is er geen commentaar bij de live-streams op NOS.nl?
Bij twee van de veertien streams – die met NPO 1 en NPO Sport – is altijd commentaar te horen. Er zijn daarnaast nog twaalf internationale streams met sport, waar geen commentaar bij te horen is. We hebben simpelweg te weinig commentatoren beschikbaar om ook die streams te bemannen. We doen radio ter plekke, we doen televisie ter plaatse en sommige sporten verslaan we vanuit Hilversum, maar daarna zijn de commentatoren simpelweg op.
Er wordt veel gepraat, ik wil live sport zien!
Het is een onderdeel van onze benadering, wij willen de verhalen erbij vertellen, sport inbedden. Wat wij niet willen is sport op tv tonen omdat er nu eenmaal wordt gesport. Als er een Cubaan tegen een Hongaar schermt, is dat voor ons niet relevant. Wij richten ons primair op de Nederlanders en willen de kijker achtergrond meegeven. Dan kijk je anders. Waarom ben je geïnteresseerd in de prestaties van Dorian van Rijsselberge? Omdat je het gevoel hebt hem een beetje te kennen. Wij kiezen bewust voor Studio Olympic Park met Henry Schut en Edith Bosch, omdat we daar de hoofdrolspelers aan tafel kunnen hebben. Vanwege het tijdsverschil knelt dat nu soms met live sport, maar we houden daar zoveel mogelijk rekening mee. Het programma begint om die reden niet op een vaste tijd.
Ik heb als kijker het gevoel dat ik nu andere dingen zie dan vier jaar geleden in Londen.
Dat klopt, de meeste mensen kijken ’s avonds tv en door het tijdsverschil kijk je nu ’s avonds eigenlijk naar wat in 2012 in Londen nog het middagprogramma was. Normaal zijn we in de avond gewend de zwemfinales in de eerste en de atletiekfinales in de tweede week te zien. Niet alleen bij ons maar op alle zenders. Daarom zie je Usain Bolt, Dafne Schippers, Ranomi Kromowidjojo nu allemaal ’s nachts.
Bron: interview met Hoofdredacteur NOS Sport Maarten Nooter in Algemeen Dagblad, tekst van Alexander van Eenennaam.