Vierluik Andere Tijden Sport in januari

Vierluik Andere Tijden Sport in januari

Uren en uren grasduinen in de sportarchieven heeft andermaal stof opgeleverd voor een nieuwe serie van Andere Tijden Sport. Een vierluik ditmaal: over de slag om de Elfstedentocht van 1997, over Feyenoord kampioen in 1999, over Kees Verkerk, de schaatslegende die in de late jaren 60 tot wasdom kwam, en over de wonderlijke damgrootmeester Jannes van der Wal, de wereldkampioen van 1982.

Januari is Andere Tijden Sport-maand!

Met deze winterserie begint het tiende seizoen van de programmareeks, gemaakt door de NOS en de NTR, de opvolger van de VPRO, de omroep die vijf jaar aan Andere Tijden Sport was verbonden.

ELFSTEDENTOCHT 1997: ZES HELDEN, EÉN WINNAAR
Op Nieuwjaarsdag ‘giet it oan’: Andere Tijden Sport gaat twintig jaar terug, naar 4 januari 1997 – de dag waarop de vooralsnog laatste Elfstedentocht werd verreden. In een extra lange uitzending wordt de ontknoping gereconstrueerd van één van de spannendste tochten uit de geschiedenis.

Nooit eerder vertelden de zes man die na Franeker de definitieve kopgroep vormden, wat er vanaf dat moment tot aan de finish door hun hoofden spookte. Want Arnold Stam, Bert Verduin, Erik Hulzebosch, Henk van Benthem, Piet Kleine en Henk Angenent – het zestal dat samen de Bonkevaart bestormde – herinneren zich elke meter nog. Wat ze dachten, wat ze zagen, wie de boel verlinkte, en hoe ze toch zelf zouden gaan winnen.

Na twintig jaar brengt Andere Tijden Sport het complete verhaal van – nog steeds – de laatste Elfstedentocht.

Andere Tijden Sport – Elfstedentocht 1997: Zes Helden, Eén winnaar
Zondag 1 januari, 23.15-23.50 uur, NPO 1
Feyenoord 1999: De Coolsingel liep vol

FEYENOORD: DE COOLSINGEL LIEP VOL
De laatste keer dat de Coolsingel volstroomde voor Feyenoord was in 1999. Afrekenen ging nog in guldens en met mobieltjes kon slechts worden gebeld en ge-sms’t. Hoewel de achterstand op Ajax het voorgaande seizoen 28 punten bedroeg, verwacht Het Legioen op voorhand een titel. Want dat is Feyenoord: eerst geloven en dan zien.

Wie anders dan wereldburger Leo Beenhakker smeedt van een potpourri van onbekende laatbloeiers met acht nationaliteiten een elftal dat weigert te verliezen en vaak ook net wint. Na twee keer Leidseplein in Amsterdam en drie keer Plaza Mayor in Madrid beleeft Beenhakker het mooiste moment van zijn carrière. “Dit zijn mijn mensen, die spreken mijn taal.”

Met Beenhakker, jongen van Zuid, en andere betrokkenen gaat Andere Tijden Sport terug naar dat seizoen voor een verhaal over vertrouwen geven, krijgen en terugbetalen. Over de haat-liefde-verhouding met de nukkige vedette Julio Cruz. Over de pijn van aanvoerder Jean-Paul van Gastel die met zes rake vrije trappen zo belangrijk is, maar die ook zijn spieren aan flarden schiet. Over Peter van Vossen die eindelijk speelt voor de club waar hij als jongetje op de tribune zat.

In Andere Tijden Sport haalt ook oud-Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik – die zelden interviews geeft – herinneringen op aan het topseizoen.

Andere Tijden Sport – Feyenoord 1999: De Coolsingel liep vol
Zondag 15 januari, 22.12-22.42 uur, NPO 1

DE BONTMUTS VAN KEES VERKERK
Nederland was als schaatsnatie in de jaren 60 in opkomst, maar een nieuwe Jaap Eden zat daar nog niet bij. Totdat in 1964 ene Kees Verkerk aan zijn opmars begon. In Innsbruck won de kasteleinszoon uit Puttershoek verrassend zilver op de Winterspelen. In 1966 schaatste hij naar de wereldtitel, die hij het jaar daarop wist te prolongeren. In 1968 in Grenoble won Verkerk als enige van de Nederlandse herenploeg Olympisch goud. En Ard Schenk dan? Die zou pas in 1970 de macht in de schaatswereld overnemen.

Bij alle huldigingen droeg Verkerk een bontmuts. Het was de bontmuts van zijn moeder. De bontmuts die ze droeg tijdens Verkerks eerste grote schaatssucces: zijn zilveren race in Innsbruck. Het zou ook de enige keer zijn dat ze haar zoon zag schaatsen: de nacht na de huldiging in het eigen café overleed ze in haar slaap. De bontmuts werd Verkerks talisman.

Die bontmuts is ook een mooie kapstok voor de makers van Andere Tijden Sport om de begintijd van de Nederlandse hegemonie in het hardrijden te belichten. Toen het bij de mannen nog niet “Ard en Keessie” was, maar vooral “Keessie”.

Andere Tijden Sport – De Bontmuts van Kees Verkerk
Zondag 22 januari, 22.12-22.42 uur, NPO 1

JANNES VAN DER WAL: DE ONBEGREPEN DAMMER 
Wie Jannes van der Wal zegt, zegt stamelen voor de camera bij Mies Bouwman en het missen van een NK dammen doordat hij in de trein in slaap was gevallen. Hij werd onze nationale excentriekeling, de Pietje Bell van de denksport. Hij was een graag geziene gast in tv-programma’s. Met Jannes was altijd iets te beleven.

Maar hij kon ook verschrikkelijk goed dammen. Kenners spreken nog steeds met bewondering over zijn inzicht en zijn aanvallende speelstijl. Hij werd er in 1982 wereldkampioen mee. In 1996, nog maar 39 jaar oud, stierf hij aan leukemie.

Twintig jaar later spreekt Andere Tijden Sport zijn broer en ouders, collega’s en vrienden. Zij schetsen een verrassend en ontroerend beeld van de bijzondere damgrootmeester.

Andere Tijden Sport – Jannes van der Wal: De Onbegrepen Dammer
Zondag 29 januari, 22.12-22.42 uur, NPO 1

DE HERHALINGEN:
Andere Tijden Sport zet in samenwerking met de NPO ook nog 2 herhalingen in. Op Tweede Kerstdag een verhaal over Ellen Burka. Naar aanleiding van haar overlijden, afgelopen september, zendt ATS de aflevering nog een keer uit die het in 2013 maakte. En in het weekend van het EK Allround Schaatsten komt ATS nog een keer met het bijzondere verhaal van Hein Vergeer.

Ellen Burka, overleven op kunstschaatsen
Maandag 26 december, 12.12-12.52 uur, NPO 1; klik hier voor meer info.

Hein Vergeer: De Tragiek van een Groot Kampioen
Zondag 8 januari, 23.28-24.03 uur, NPO 1; klik hier voor meer info

Deel dit artikel