7 juli: Nieuwsuur-special over nabestaanden MH17

7 juli: Nieuwsuur-special over nabestaanden MH17

HILVERSUM, 30 juni 2015 – Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma volgde de afgelopen maanden verschillende MH17-nabestaanden tijdens hun rouwproces. Onder hen de vader en de stiefmoeder van één van de twee nog niet geïdentificeerde slachtoffers, die niet eerder in de publiciteit kwam. Ook reisde Nieuwsuur met een nabestaande naar de rampplek in Oost-Oekraïne. Op dinsdag 7 juli een indringende reportage in de uitzending van Nieuwsuur.

Reggy Specken is de vader van Rein Specken (31) uit Den Haag die op 17 juli 2014 met zijn vriendin Desirée om het leven kwam. Er kwamen slechts enkele stukjes van zijn lichaam terug naar Nederland. “Ik wil naar de rampplek toe omdat ik het toch als de begraafplek van mijn zoon zie”, zegt Reggy. “Ook wil ik contact maken met de mensen die het daar allemaal hebben meegemaakt”. In Oekraïne sprak hij met burgemeesters van de dorpen rond de rampplek en met een hulpverlener die het bergen van de lichamen coördineerde.

Maarten de Vos (18) vliegt op 17 juli naar Maleisië om te backpacken met zijn broer Jorn, die daar al met vrienden rondreist. De reis is een cadeau voor zijn afstuderen. Nu staat Maartens as in de huiskamer van zijn nabestaanden. Zijn broer Jorn heeft veel moeite met de verwerking van Maartens dood: ”Ze zeggen dat tijd alle wonden heelt maar in dit geval is het na een jaar nog niet geheeld. Je leert enkel accepteren dat je nog maar één broer hebt in plaats van twee.” De dagen dat herinneringen over zijn jongere broer opwellen noemt hij ‘Maartendagen’. “Die zijn het moeilijkst.” 

Gary Slok (15) uit Maassluis is één van de twee slachtoffers die nog niet geïdentificeerd zijn. Hij  ging op vakantie met zijn moeder Petra van Langeveld. Haar lichaam wordt kort na de ramp gevonden, maar van Gary is geen enkel spoor. “Waarschijnlijk hebben ze niet bij elkaar gezeten op dat moment”, denkt zijn vader Jan. Hij toont de laatste conversatie met zijn zoon op zijn mobieltje. “We gaan er zo vandoor: boarden”, schrijft Gary. Z’n laatste woorden waren: ”Daar ga ik.” Op 7 juli, de dag van de Nieuwsuur-reportage, wordt Petra door de nabestaanden begraven. Voor Gary is er dan een lege kist.

Hoogleraar Victimologie Peter van der Velden van Tilburg University werkt aan een grootschalig onderzoek naar de rouw en verwerking van nabestaanden van de MH17-slachtoffers. Volgens Van der Velden krijgt tussen de tien en dertig procent van de nabestaanden bij grote rampen psychische stoornissen. Hij wijst erop dat de overheid hoge verwachtingen heeft gewekt over de repatriëring van de lichamen. Dat kan de verwerking voor nabestaanden die niets van hun geliefden hebben teruggekregen, zoals in het geval van Gary Slok, bemoeilijken.

foto: Reggy Specken met Oekraïense burgemeester 
copyright: 2015 Joris Hentenaar                                                         

Deel dit artikel