70 Jaar bevrijding: de Hongerwinter

70 Jaar bevrijding: de Hongerwinter

De NOS staat in 2015 uitgebreid stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zeventig jaar na dato blijkt de belangstelling voor die periode nog onverminderd groot.

In de serie programma’s op 30 januari een uitzending over de Hongerwinter.Vanuit de Zuiderkerk in Amsterdam blikt presentator Herman van der Zandt met verschillende gasten terug op de desastreuze laatste oorlogswinter, die naar schatting 20.000 Nederlanders het leven heeft gekost. 

Een van de gasten is cabaretier Paul van Vliet, nu 79 jaar. Hij was een van de vele kinderen die in de winter van 1944-1945 naar Friesland werden gestuurd omdat daar nog eten was. Hij vertelt over de ontberingen tijdens de hongertochten, en hoe hij werd opgevangen door Friese boeren. Schrijver/politicus Jan Terlouw groeide op in Wezep. Hij beschreef zijn ervaringen uit het laatste oorlogsjaar in de bestseller ‘Oorlogswinter’. Ook hij is te gast.

De Zuiderkerk is het decor van de uitzending, omdat daar begin 1945 een nood-mortuarium werd ingericht. De stad kon het grote aantal slachtoffers van de Hongerwinter niet meer begraven in de bevroren grond. “Het is een ramp die eigenlijk nooit een gezicht heeft gekregen”, zegt historicus/programmamaker Ad van Liempt, ”We gaan in het programma de verhalen vertellen over die periode.”

Deel dit artikel