70 jaar Bevrijding: Koningspaar in Canada

70 jaar Bevrijding: Koningspaar in Canada

De NOS doet deze week verslag van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Canada. Het bezoek staat in het teken van 70 jaar Bevrijding. Het koninklijk paar zal uitgebreid stilstaan bij de grote rol die Canada heeft gespeeld bij de bevrijding van Nederland. Ook  wordt het bezoek gebruikt om kennis te maken met de ‘Dutch Heritage’, de culturele erfenis van de vele Nederlandse emigranten die zich na de oorlog in Canada hebben gevestigd. Ruim 1 miljoen van de 34 miljoen Canadezen hebben Nederlandse wortels. Zo is er in de uitzending een gesprek met presentator Lucy van Oldenbarneveld van de Canadese publieke omroep CBC.

De koning en koningin worden op 27 mei ontvangen op Rideau Hall in Ottawa, de ambtswoning van de gouverneur-generaal van Canada. Het paar zal in de tuin van de residentie een boom planten. Daarna volgt in aanwezigheid van premier Harper een bezoek aan het parlement, waar in de bibliotheek archiefstukken worden getoond over de gedeelde geschiedenis en vriendschap tussen de twee landen. ’s Middags leggen Willem-Alexander en Máxima een krans bij het nationale oorlogsmonument in Ottawa, waar de Canadese militairen worden herdacht die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Daarna is er onder meer een ontmoeting met Canadese oorlogsveteranen.

Als tegenprestatie biedt het koninklijk paar hun gastheer, gouverneur-generaal Johnston, een concert aan, uitgevoerd door de Holland Baroque Society met trompettist Eric Vloeimans, en fragmenten uit Canto Ostinato, door harpiste Gwyneth Wentink, componist Wouter Snoei en kunstenaar Arnout Hulskamp.

Tegelijk met het staatsbezoek vinden er twee missies plaats in Canada. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt een economische missie; minister Bussemaker van Onderwijs begeleidt een groep van universiteiten en hogescholen die de samenwerking met Canadese onderwijsinstellingen willen uitbreiden. In het kader van 70 jaar Bevrijding worden 70 studiebeurzen uitgereikt aan studenten.

 

NOS 70 jaar Bevrijding: Koningspaar in Canada
29 mei 2015, 19.41-20.12 uur, NPO 2
Presentatie: Astrid Kersseboom 

Deel dit artikel