70 Jaar Molukkers in Nederland

70 Jaar Molukkers in Nederland

Zondag 21 maart is het 70 jaar geleden dat de eerste grote groep Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen met de Kota Inten in de haven van Rotterdam arriveerde. Niet tijdelijk, zoals aangenomen werd, maar permanent. De weken erna zouden in totaal 12.500 Molukkers per schip aankomen in Rotterdam en Amsterdam. De NOS zendt op 21 maart een herdenkingsprogramma uit vanuit Rotterdam en Tiel. Het evenement is vanwege de coronacrisis beperkt van karakter.

Na de onafhankelijkheidsoorlog werden de Molukse KNIL-militairen door de Indonesiërs als landverraders gezien omdat ze aan de zijde van Nederland tegen de Indonesische vrijheidsstrijders hadden gevochten. De Nederlandse overheid beloofde te ijveren voor een vrije Molukse staat, maar die kwam er nooit.

In het programma spreekt Winfried Baijens met directeur Henry Timisela van het Moluks Museum in Den Haag. Met hem bezoekt hij in Vught de plek van voormalig woonoord Lunetten, waar de Molukse gezinnen in 1951 werden ondergebracht in de barakken waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de Joodse gevangenen zaten.

Historica Joaniek Vreeswijk licht in voormalig kamp Schattenberg toe hoe de woede van de volgende generatie Molukkers over de niet nagekomen beloften van de Nederlandse overheid en over hun eigen situatie in Nederland in de jaren ’70 leidde tot de beruchte treinkapingen en gijzelingen.

Acteur Joenoes Polnaija is een zoon van één van de toenmalige gijzelnemers. Hij vertelt over zijn vader, maar ook over zijn eigen rol in de speelfilm De Oost, een film over de onafhankelijkheidsoorlog die na het einde van de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië losbarstte. Hij, zelf kleinzoon van opa’s die destijds deel uitmaakten van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger, speelt daarin de rol van een KNIL-militair.

NOS 70 jaar Molukkers in Nederland
presentatie: Winfried Baijens
zondag 21 maart, 17.46-18.11, NPO 2

Deel dit artikel