75 jaar Bevrijding: Limburg

75 jaar Bevrijding: Limburg

Op 12 september 1944 eindigde de Tweede Wereldoorlog in het eerste stukje Nederland. De Amerikanen bevrijdden toen het dorp Mesch in Limburg. Twee dagen later werd Maastricht verlost van het Duitse juk. Maar na een paar weken stokte de opmars en werd een groot deel van de provincie frontgebied. Het duurde nog tot maart 1945 voordat steden als Roermond en Venlo bevrijd werden.  
 
Winfried Baijens doet verslag van de bevrijdingsfeesten in Maastricht en Mesch en staat stil bij de strijd om de vrijheid, die voor een groot deel van Limburg betekende dat het ineens weer echt oorlog werd, met veel doden en verwoestingen tot gevolg. Winfrieds gasten zijn Pierre Rieu en Theo Bovens. Pierre Rieu is zoon van André Rieu en vertelt over zijn oma van moeders kant die in de oorlog in Maastricht in het verzet zat. Theo Bovens is niet alleen de commissaris van de koning in Limburg, maar van huis uit ook historicus en komt zelf uit Maastricht komt.
 
In reportages zijn gesprekken te zien met de eerste bevrijders van Nederland: veteranen van de Amerikaanse Old Hickory Divisie. Ook wordt gesproken met ooggetuigen van de bombardementen op het dorp Montfort. Die vonden plaats ná die eerste feestelijke dagen van de bevrijding in het uiterste zuiden van Limburg, tijdens een frontoorlog die nog maanden zou duren. 
 
75 jaar bevrijding: Limburg
Zaterdag 14 september
21.07-21.53 uur, NPO 2
Deel dit artikel