75 jaar na D-Day: dagelijks journaal en herdenkingen

75 jaar na D-Day: dagelijks journaal en herdenkingen

DAGELIJKS JOURNAAL OVER D-DAY
Als we in de Tweede Wereldoorlog televisie zouden hebben gehad, hoe zou het journaal er dan uit hebben gezien? Bijna 75 jaar na D-Day (6 juni 1944) proberen we op die vraag een antwoord te geven, in een serie van zes korte journaals die aansluiten op het NOS Journaal van 20.00 uur. Met hedendaagse technieken en verslaggevers, met de kennis van nu én met historische beelden wordt het nieuws van de periode rond D-Day verteld en geduid. De grootste amfibische operatie in de geschiedenis de bevrijding van West-Europa; alsof het ’t nieuws van vandaag is.

Presentator Herman van der Zandt praat met correspondenten Tim de Wit (die de troepenopbouw in Zuid-Engeland verslaat), Marieke de Vries en Wouter Zwart (die de ontwikkelingen vanuit Washington en Berlijn volgen), en met verslaggever Martijn Bink die in Normandië is. Willemijn Hoebert vertelt over het in de aanloop naar D-Day o zo belangrijke weer en militair deskundige Christ Klep is in de studio voor inzicht in de militaire overwegingen en gebeurtenissen.

NOS Bevrijdingsjournaal juni 1944
Maandag 3 juni, 20.25-20.33 uur
Dinsdag 4 juni, 20.25-20.33 uur
Woensdag 5 juni, 20.20-20.28 uur
Donderdag 6 juni, 19.50-19.58 uur
[vanwege de Nations League voorafgaand aan het NOS Journaal]
Vrijdag 7 juni, 20.25-20.33 uur
Zaterdag 8 juni, 20.20-20.28 uur

Deze serie bevrijdingsjournaals is de eerste in een reeks die wordt uitgezonden rond sleutelmomenten in de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar nadat ze plaatsvonden. De volgende serie is in september en gaat over operatie Market Garden, het massale geallieerde offensief dat uiteindelijk, bij de Slag om Arnhem, mislukte. De Japanse capitulatie, in augustus 1945, is het onderwerp van de laatste serie, volgend jaar.

HERDENKING 75 JAAR D-DAY
De NOS doet rechtstreeks verslag van D-Day-herdenkingen aan beide zijden van Het Kanaal: op 5 juni vanuit het Britse Portsmouth, waar 75 jaar geleden de geallieerde troepen scheep gingen, en op 6 juni vanuit Frankrijk waar ze landden op de invasiestranden in Normandië.
Mark Visser presenteert beide uitzendingen.

Bij de  herdenking in Portsmouth zijn 300 D-Day veteranen uitgenodigd. De ceremonie wordt bijgewoond door onder anderen koningin Elizabeth, de Britse premier May, president Trump en premier Rutte. Correspondent Tim de Wit staat Mark Visser terzijde.

Op 6 juni is Normandië het toneel van meerdere herdenkingen: zo heeft Nederland een eigen herdenking in Arromanches, waar enkele maanden na de invasie de Nederlandse Prinses Irene Brigade aan land ging. Minister Bijleveld is erbij.
Op Juno Beach, één van de vijf stranden waar de geallieerden op 6 juni aan land kwamen is een grote internationale herdenking. Ook hier met WOII-veteranen. De Franse premier Édouard Philippe ontvangt dan staatshoofden en andere internationale gasten onder wie president Trump en premier May.
In de uitzending is een verslag te zien van de verschillende herdenkingen. Ook wordt ingegaan op het verloop en het belang van D-Day voor de bevrijding van Nederland. En er zijn reportages, onder meer over de Prinses Irene Brigade en de toeristische Battlefield Tours.

75 jaar bevrijding: D-Day
Woensdag 5 juni, 11.50-14.00 uur, NPO 1
Donderdag 6 juni, 19.22-20.08 uur, NPO 2

Deel dit artikel