80 jaar na de Tweede Wereldoorlog: herdenking D-Day

80 jaar na de Tweede Wereldoorlog: herdenking D-Day

Op 6 juni is het tachtig jaar geleden dat met D-Day de bevrijding van West-Europa begon. Onder leiding van de Amerikaanse generaal Eisenhower vond de grootste amfibische landing in de geschiedenis plaats en begonnen de geallieerde troepen hun opmars door Europa. Wat bracht het nieuws over de landing van de geallieerden bij de Nederlanders teweeg en hoe belangrijk is het voor de veteranen van toen om zelf voor deze 80ste verjaardag van D-Day de reis naar Normandië te ondernemen? Daarover maakt de NOS een programma, waarin ook beelden van de herdenking, eerder op de dag in Frankrijk, te zien zijn. Afke Boven presenteert de uitzending vanaf een Zuid-Hollands strand.

Te gast is militair historicus Erwin van Loo van het Nederlands Instituut voor Militaire Geschiedenis. Afke Boven praat met hem over de gevolgen van de landing. Via welke route kwamen de geallieerde troepen – overigens pas maanden later – Nederland binnen en hoe werd het nieuws over de landingen opgepikt in Nederland? Velen hoopten natuurlijk op een snel eind aan de oorlog. De Duitse bezetters dachten op hun beurt dat de landing op Normandië een afleiding was en verwachtten een grote geallieerde invasie op de stranden van Zuid-Holland en Zeeland.

In reportages komen veteranen aan het woord die zelf destijds onder zwaar vuur de stranden zijn opgerend. En er zijn beelden te zien van de internationale herdenking in Saint-Laurent-sur-Mer. Die ceremonie wordt bijgewoond door tal van staatshoofden en regeringsleiders.

D-Day
Met de landingen in Normandië, de zogeheten operatie ‘Overlord’, werd in Europa een derde front geopend: in het Oosten boekte het Sovjetleger al terreinwinst op de Duitsers en ook in Italië waren de geallieerden aan de winnende hand.

NOS 80 jaar WO II – D-Day
Donderdag 6 juni, 19.05-19.44 uur, NPO 2 (en om 22.00 uur wereldwijd via BVN)

Met deze uitzending begint een reeks programma’s over het bevrijdingsjaar 1944-‘45, nu tachtig jaar gelden. De reeks eindigt in augustus volgend jaar, wanneer wordt herdacht dat met de Japanse capitulatie ook in toenmalig Nederlandsch-Indië de Tweede Wereldoorlog definitief voorbij was.


Foto: ANP

Deel dit artikel