Aanslagen Brussel in maart

Aanslagen Brussel in maart

Nieuws als dat van de aanslagen in Brussel op 22 maart vraagt het uiterste van de redactie. Het betekent uur na uur tegelijkertijd live verslag doen op radio, TV, online, op de sociale media en Teletekst vanaf het eerste nieuwsmoment van de aanslagen en van alle ontwikkelingen daarna. Het zijn uitzendingen waar weinig of geen voorbereidingstijd voor is met nieuws dat zich blijft ontwikkelen. Dat legt veel druk op talloze collega’s.

Dergelijk breaking nieuws betekent voortdurend improviseren voor en achter de schermen en vaak extreem lange werkdagen, want het nieuws gaat 24/7 door. Het vraagt voortdurende updates en dat niet alleen op de dag van de aanslagen zelf maar ook de volgende dag en de dag daarna waarschijnlijk nog steeds. Voor de betrokken collega’s op straat (journalisten en technici) is ook de eigen veiligheid in het geding. Precieze aantallen zijn moeilijk te geven, maar in Hilversum waren die eerste dag (in verschillende ploegen en van journalisten tot schoonmakers) zo’n 200 mensen op de been en in en rond Brussel zeker 25.

Een buitenstaander zou zo’n dag op de redactie waarschijnlijk beleven als erg rumoerig, hectisch en bij tijd en wijle chaotisch. Zo ziet het er ongetwijfeld ook uit maar wij beleven dat veel minder op die manier. Zeker zijn er momenten van stress en adrenaline en er is veel druk, maar we zijn het gewend en er zit meer structuur in dan het misschien lijkt als je er van buitenaf naar kijkt. 

Nieuws dat zich voortdurend ontwikkelt, betekent ook veel meer dan op gemiddelde dagen vertellen wat we niet weten, wat onzeker is en wat we aan het uitzoeken zijn. Online is dat bijvoorbeeld terug te vinden in een zogeheten liveblog en op radio en tv zullen de presentatoren veel vaker zeggen dat er berichten zijn over bijvoorbeeld zoveel slachtoffers, maar dat er nog niets is bevestigd.

Dat laatste doen we op die manier omdat de ervaring leert dat bij groot nieuws dat veel mensen raakt de nieuwsbehoefte zo groot is dat het meestal beter is hardop te zeggen wat onzeker is en wat vage geruchten zijn, dan om volledig te zwijgen. Stilzwijgen betekent snel dat geruchten juist groter worden, zeker in deze tijd van sociale media en internet. 

[Hoofdredactie NOS Nieuws]

 

Foto: ANP

Deel dit artikel