Wat doe je als je als journalistieke organisatie zelf onderwerp wordt in het nieuws? Bij de NOS zitten we in zo’n situatie, sinds in december vorig jaar duidelijk werd dat bij NOS Sport onderzoek wordt gedaan naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Hoe gaan we te werk? Hoe houden we emoties en inhoud van elkaar gescheiden? En vooral: hoe blijven we journalistiek zuiver werken? Dat leggen we graag zo goed mogelijk uit.
Het uitgangspunt hierbij is simpelweg dat we ons journalistieke werk doen. Dus: nieuwswaarde beoordelen, feiten checken, vragen stellen.
Maar eerst even kort iets over onze interne organisatie. De NOS is verdeeld in drie afdelingen: Nieuws, Sport en Evenementen. NOS Nieuws en NOS Sport hebben hun eigen hoofdredactie en werken min of meer zelfstandig. Al zijn er ook allerlei samenwerkingen. En gezamenlijk vormen we de NOS.
En hoewel we op verschillende etages van het NOS-gebouw werken, zijn onze redacties ook onderling verbonden. Omdat we samenwerken, omdat medewerkers van de een naar de ander verhuizen, of omdat mensen voor beide redacties werken.
NOS Nieuws is verantwoordelijk voor al het nieuws behalve sportnieuws, en dus ook voor de berichtgeving over het onderzoek op de redactie van NOS Sport. De eerste meldingen eind vorig jaar waren al gauw nieuwswaardig, zeker ook in de context van de eerdere onthullingen over misstanden bij The Voice en DWDD. En dus hebben we bericht over het onderzoek dat werd opgestart door een externe vertrouwenspersoon.
Dit alles betekent dat we in de wat vreemde situatie terecht kunnen komen dat we als NOS-journalisten bij de communicatie-afdeling van de NOS aan de lijn hangen. Of de NOS-directeur bevragen, of de hoofdredacteur van NOS Sport.
Dat is niet erg, want dit is ons werk. En bij dat werk hoort een professioneel vermogen om emoties te scheiden van journalistieke zorgvuldigheid. Dus dat doen we. Tegelijkertijd zou het onzin zijn om te zeggen dat de meldingen van grensoverschrijdend gedrag binnen onze eigen organisatie ons niets doen. En een andere journalistieke basisregel is dat je als journalist bij voorkeur enige afstand houdt tot je onderwerp. Dat is hier soms best lastig.
Dus overleggen we op deze momenten veel met elkaar, om onze journalistieke afwegingen te toetsen. Door met meerdere ogen naar het onderwerp te kijken en keuzes te bediscussiëren, voorkom je onbedoelde terughoudendheid of juist het tegenovergestelde daarvan. Zo zorgen we er met de redactie voor dat de berichtgeving scherp blijft en vrij van onbedoelde emoties. En u dus juist ook bij de NOS feitelijk wordt geïnformeerd over dit onderwerp.
Giselle van Cann
Hoofdredacteur NOS Nieuws
Journalistieke keuzes
10-03-2023