Andere Tijden Sport: de eerste twee afleveringen

Andere Tijden Sport: de eerste twee afleveringen

Stel dat deze winter een Elfstedentocht wordt gehouden – voor het eerst in achttien jaar maar liefst. Hoeveel beelden zullen we daar van te zien krijgen? Ontelbare! Met mobieltjes, met helmcamera’s, wie weet zelfs met drones zal elke Elfstedenschaatser zijn eigen film kunnen maken.

Dat was bij de vorige tochten wel anders. We ontdekten dat in 1986 en in 1997 één man zijn eigen tocht heeft gefilmd: Anne de Ruiter, telg uit een Fries schaatsgeslacht met een rijke Elfstedentraditie. In Andere Tijden Sport voor het eerst te zien: de unieke Elfstedenbeelden uit 1986 en 1997 van Anne de Ruiter.

Een Friese Elfstedendynastie
Zondag 4 januari, 22.28-22.59 uur, NPO 1
_________________________________________________________________________________

De 93-jarige oud-kunstrijdster Ellen Burka-Danby, een geboren Amsterdamse, is in Nederland onbekend, maar in Canada een ware legende. Dankzij de wereldkampioenen en Olympische medaillewinnaars die ze daar afleverde.

Dat de Joodse Burka tijdens de Tweede Wereldoorlog het concentratiekamp overleefde, heeft ze te danken aan het kunstrijden. Hoe, dat is te zien in deze aflevering van Andere Tijden Sport. Speciaal voor de uitzending kwam ze naar Nederland en ging ze voor het eerst terug naar Kamp Westerbork.

Ellen Burka, overleven op kunstschaatsen
Zondag 11 januari, 22,27-23.07 uur, NPO 1

Deel dit artikel