Andere Tijden Sport over Florence Griffith in Nederland

Andere Tijden Sport over Florence Griffith in Nederland

Zij was zonder twijfel de meest flamboyante atlete die ooit op de atletiekbaan verscheen. Met haar lange kleurige nagels en in gewaagde outfits van eigen ontwerp snelde ze op de Olympische Spelen van 1988 in Seoul naar drie keer goud (100 meter, 200 meter en 4 x 100 meter) en één keer zilver (4 x 400 meter). Die gouden 200 meter liep ze in een wereldrecordtijd. Eerder dat jaar had ze al het wereldrecord op de 100 meter gelopen. Nooit rende een vrouw sneller.

Florence Griffith Joyner geldt daarmee nog steeds als de snelste vrouw op aarde. Ze overleed in 1998, 38 jaar jong. Over haar dood, en ook over haar prestaties, doen allerlei verhalen de ronde.

Vier jaar voor haar dood was wereldster Florence Griffith met haar man Al Joyner een week in Nederland voor het programma Stappen met Angela van de AVRO. Samen met Angela Groothuizen ging Flo-Jo schaatsen op natuurijs en reikte ze prijzen uit aan succesvolle atleten in de Amsterdamse Bijlmermeer. Ook was er een ontmoeting met de Nederlandse atletiekkoningin Fanny Blankers-Koen.

Deze unieke beelden komen terug in de uitzending van Andere Tijden Sport. Verslaggever Kees Jongkind ging ook naar Californië en ontmoette daar weduwnaar Al Joyner. Verder bezocht hij er Flo-Jo’s graf. In Nederland verklaren sprintster Nelli Cooman, atletiektrainer Henk Kraaijenhof en sportcommentator Theo Reitsma het fenomeen Flo-Jo.

Andere Tijden Sport (NOS/VPRO)
Sneller dan Schippers! Het bliksembezoek van Florence Griffith aan Nederland
Zondag 17 juli, 21.21-21.53 uur, NPO 1

Deel dit artikel