Andere Tijden Sport valt in de prijzen

Andere Tijden Sport valt in de prijzen

foto: Marcel Goedhart (l) / Steven van der Gaag (r)

“Het voelt een beetje als de kers op de taart.” Zo reageerde NTR-programmamaker Marcel Goedhart op de prijs die Andere Tijden Sport: De Geboorte van het Legioen in de wacht sleepte op het internationale sportfilmfestival van Milaan. De ‘boatfilm’ over de historische tocht in 1963 van Feyenoord-fans (toen nog geschreven als Feijenoord) naar Lissabon werd bekroond met een ‘Mention d’Honneur, (eervolle vermelding) in de categorie  Movies & TV Football.

“Dit is een mooie afsluiting van een bijzonder project”, zegt Goedhart, die samen met researcher Steven van der Gaag naar Milaan was afgereisd. “Bij deze productie klopte vanaf het begin eigenlijk alles: het zonnetje scheen, de research van Steven liep voortreffelijk, en de eindredactie deed er goed aan door te blijven aandringen op een documentaire van filmlengte in plaats van een korte tv-docu. Daardoor kon die worden ingezonden voor Milaan.”

De feitelijke prijsuitreiking was wel anders dan ik had verwacht, zegt Goedhart. “Na een opgenomen toespraak van IOC-voorzitter Bach werden de winnaars achter elkaar getoond op een groot scherm, dus je moest heel goed opletten om te zien of je gewonnen had. Maar uiteindelijk bleken we een eervolle vermelding te hebben gekregen.” De hoofdprijs, de ‘Guirlande d’Honneur’, was voor de Oekraïense productie Lobanovskiy forever, over de club Dinamo Kiev en hoe die als eerste Sovjet-ploeg de Europa Cup II wist te winnen.  

Goedhart ziet nog wel meer mogelijkheden voor zijn film. “Misschien zijn er in Portugal ook nog wel kansen, want de film bevat heel bijzondere fragmenten van Benfica en van Lissabon. Daar zijn er niet zo veel meer van.” 

 

Deel dit artikel