Attenborough in gesprek met Obama

Attenborough in gesprek met Obama

De machtigste man op de planeet interviewt de meest geliefde naturalist over zijn leven, over klimaatverandering en de toekomst van onze planeet. Het klinkt als een sprookje maar afgelopen mei, op zijn 89ste verjaardag, werd Sir David Attenborough uitgenodigd op het Witte Huis voor een gesprek op televisie. Niemand minder dan de Amerikaanse president Barack Obama was hierbij degene die de documentairemaker vragen stelde.

Dit unieke interview is zondag 28 juni uitgezonden in Engeland op BBC1 en op BBC Amerika. De NOS volgt de dag erna, evenals onder meer de VRT. 

Obama steekt tijdens het interview niet onder stoelen of banken dat hij Attenborough al lange tijd bewondert. Maar Attenborough maakt het hem gedurende het interview niet makkelijk. Hij vraagt Obama onder andere waarom hij geen sterk commitment kan maken als het gaat om het grondig aanpakken van de klimaatveranderingen. 

Obama erkent dat: “We gaan niet zo snel vooruit als we zouden moeten. Een van de dingen die ik geleerd heb door te kijken naar uw programma’s en naar al het prachtige werk dat u verricht hebt, is dat die ecosystemen allemaal met elkaar verbonden zijn. Als een land het juiste doet maar andere landen niet, lossen we het probleem niet op. We hebben een globale oplossing nodig.”

In het interview praten de twee ook over het werk van Attenborough en zijn nieuwste project ‘The Great Barrier Reef’ en schetst wat hij noodzakelijk acht op het gebied van het behoud van de planeet:   “Wat we volgens mij nodig hebben, is het besef en het buikgevoel dat de natuur een deel van onze erfenis is. Het is de enige planeet die we hebben en we moeten ze beschermen. Mensen voelen dat, diep en instinctief. Het is ten slotte waar we naartoe trekken als we iets te vieren hebben of als we in rouw zijn.”

Het interview wordt uitgezonden op maandag 29 juni, om 19.00 uur op NPO 1

Deel dit artikel