Beëdiging en presentatie kabinet-Schoof

Beëdiging en presentatie kabinet-Schoof

Op dinsdag 2 juli wordt het kabinet-Schoof beëdigd door koning Willem-Alexander. Dat gebeurt in Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning. De ceremonie, die wordt afgesloten met de bordesfoto, is rechtstreeks te volgen via NPO 1, NPO Radio 1 en alle platformen van de NOS. Aan het begin van de avond volgt op televisie, radio en online een nadere kennismaking met de leden van het nieuwe kabinet.
Ook de regeringsverklaring op woensdag, gevolgd door het Kamerdebat daarover op woensdag en donderdag, zijn rechtstreeks bij de NOS te volgen.

Ruim zeven maanden na de Tweede Kamerverkiezingen is er een kabinet dat bestaat uit PVV, VVD, NSC en BBB en dat wordt geleid door de partijloze Dick Schoof. De nieuwe coalitie rust in de Tweede kamer op een meerderheid van 88 van de 150 zetels. In de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid: daar bezet ze 30 van de 75 zetels (de NSC is in de Eerste Kamer niet vertegenwoordigd).

Beëdiging
Mark Visser presenteert op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app de rechtstreekse uitzending over de beëdiging; de duiding is in handen van Xander van der Wulp. De uitzending eindigt met de bekende fotosessie op het bordes. Op NPO Radio 1 wordt in de lopende programmering verslag gedaan van de ceremonie, die online ook is te volgen via een liveblog en de social kanalen van de NOS. Daarnaast kunnen gebruikers van de NOS-app en NOS.nl kennismaken met de nieuwe ministers via een interactief bordes.

Presentatie
’s Avonds introduceert de NOS op NPO 2, de NOS-app, NOS.nl en NPO Radio 1 de veelal onbekende kabinetsleden. Wie zijn ze en wat willen ze? In het Catshuis in Den Haag interviewen Saïda Maggé en Xander van der Wulp minister-president Dick Schoof en de vice-premiers Fleur Agema (PVV), Sophie Hermans (VVD), Eddy van Heijum (NSC) en Mona Keijzer (BBB). Parlementair verslaggevers Nynke de Zoeten en Albert Bos praten met zes ministers: Dirk Beljaarts (PVV), Marjolein Faber (PVV), Eelco Heinen (VVD), Caspar Veldkamp (NSC), David van Weel (VVD) en Femke Wiersma (BBB). De overige ministers – Ruben Brekelmans (VVD), Eppo Bruins (NSC), Reinette Klever (PVV), Barry Madlener (PVV) en Judith Uitermark (NSC) – worden geïntroduceerd met korte portretten.

Op NPO Radio 1 wordt twee uur ingeruimd om alle nieuwe bewindslieden te bevragen. De Haagse verslaggevers Lars Geerts en Ewoud Kieviet voelen hen aan de tand in een programma dat wordt gepresenteerd door Dieuwke Teertstra. De duiding wordt verzorgd door Wilma Borgman.

Regeringsverklaring en Kamerdebat
Woensdagochtend om 10.45 uur legt de nieuwe premier Schoof de regeringsverklaring af. Dat wordt gevolgd door een debat in de Tweede Kamer daarover, dat donderdag wordt vervolgd. De NOS zendt deze gebeurtenissen rechtstreeks uit. De presentatie en duiding van de uitzendingen is in handen van Arjan Noorlander. In verband met de Tour de France verschuift de uitzending in de middag van NPO 1 naar NPO 2.

NOS Beëdiging kabinet-Schoof
Dinsdag 2 juli
09.50-11.05 uur, NPO 1, NOS.nl en de NOS-app (en wereldwijd via BVN)

NOS Presentatie kabinet-Schoof
20.25-21.26 uur, NPO 2, NOS.nl en de NOS-app (en wereldwijd via BVN)
21.00-23.00 uur, NPO Radio 1

NOS Debat over de regeringsverklaring
Woensdag 3 juli
10.40-14.15 uur, NPO 1, NPO Politiek, NOS.nl en NOS app
14.51-16.55 uur, NPO 2, NPO Politiek, NOS.nl en NOS app

NOS Debat over de regeringsverklaring
Donderdag 4 juli
10.40-14.30 uur, NPO 1, NPO Politiek, NOS.nl en NOS app
14.30-16.50 uur, NPO 2, NPO Politiek, NOS.nl en NOS app


Foto: premier Rutte loopt in juli vorig het bordes van Huis ten Bosch af, nadat hij de koning het ontslag van zijn kabinet heeft aangeboden (ANP)

Deel dit artikel