Beleidsluwe Prinsjesdag bij de NOS

Beleidsluwe Prinsjesdag bij de NOS

Parlementair vuurwerk wordt niet verwacht, deze Prinsjesdag: normaalgesproken presenteert een kabinet op de derde dinsdag in september zijn belangrijkste plannen voor het komende jaar. Maar Rutte II is demissionair en dan is het parlementair gebruik dat weidse vergezichten worden overgelaten aan de nieuwe regering.
Voor de pracht en praal van de rijtoer maakt dat echter niet uit. Met die aantekening dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima – vanwege de restauratie van de Gouden Koets – voor de tweede keer de Glazen Koets nemen van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal en vice versa.

De NOS doet overdag uitvoerig en rechtstreeks verslag van Prinsjesdag. De centrale presentator is Rob Trip, terwijl Astrid Kersseboom met een gast commentaar geeft bij het ceremoniële deel. Daarin is ook een korte update te zien van de werkzaamheden aan de Gouden Koets.
Intussen staat Mark Visser op de Markt. Met gasten uit allerlei beroepsgroepen – zoals een leraar, een agent en een verpleegkundige – kijkt hij naar de rijtoer en luistert hij naar de troonrede. Wat vinden zij ervan? Wat is het effect van het beleid op hun leven? En wat zou een nieuw kabinet moeten doen?
In het politieke deel staat de aanbieding van de Miljoenennota door minister Dijsselbloem van Financiën centraal. De reacties van de politieke kopstukken worden gepeild door Dominique van der Heyde.

Aan het begin van de avond zijn de volledige troonrede en de belangrijkste gebeurtenissen van de dag nog eens terug te zien.

NOS Prinsjesdag 2017
Dinsdag 19 september
Presentatie: Rob Trip, Astrid Kersseboom, Dominique van der Heyde en Mark Visser
12.30-15.35 uur, NPO 1
12.30-14.10 uur, NPO 2 (met gebarentolk)
In het buitenland: vanaf 12.30 uur (Nederlandse tijd) op BVN via www.bvn.tv/bvnlive, de BVN-app en satelliet.

NOS Prinsjesdag 2017
Presentatie: Astrid Kersseboom
19.21-19.46 uur, NPO 2
In het buitenland: vanaf 21.00 uur (Nederlandse tijd) op BVN.

RADIO
Op NPO Radio 1 maken de NOS en AVROTROS een gezamenlijk programma dat voor een groot deel vanuit het Tweede Kamer-gebouw komt. Lara Rense en Suzanne Bosman hebben de hoofdrolspelers van de dag aan tafel: premier Rutte, minister Dijsselbloem van Financiën en de fractievoorzitters van de grootste partijen. De duiding is in handen van Joost Vullings; Kees Boonman en Peter Kee verzorgen het politieke commentaar. Tussen 16.30 en 17.00 uur is er een speciale editie van Standpunt NL met Sven Kockelmann.
’s Avonds kijken Max van Weezel en Wilma Borgman in NOS Met het Oog op Morgen vanuit de studio in Den Haag met politieke gasten terug op deze toch wat uitzonderlijke Prinsjesdag en nadrukkelijk ook vooruit naar de nieuwe kabinetsperiode. Te gast is onder andere het formatieduo Carola Schouten (ChristenUnie) en Wouter Koolmees (D66). Tegenpolen aan de onderhandelingstafel, maar daarbuiten zijn er vooral overeenkomsten: beiden zijn de financieel expert van hun partij, wonen in Rotterdam en hebben vaak gecarpoold naar en van Den Haag.

Prinsjesdag 2017 op NPO Radio 1
(NOS
|AVROTROS)
12.00-18.30 uur, NPO Radio 1

NOS Met het Oog op Morgen
23.00-24.00 uur, NPO Radio 1

ONLINE
Al het Prinsjesdagnieuws is uiteraard ook, en tot in detail, te vinden op NOS.nl.
Via Facebook Live staan onze Haagse vloggers Vincent Rietbergen en Xander van der Wulp klaar om alle mogelijke vragen te beantwoorden. Daarnaast maken ze gedurende de dag, natuurlijk met collega Joost Vullings, een speciale Prinsjesdagvlog. Met opmerkelijke achter-de-schermen-weetjes en heet-van-de-naald-reacties van politici. Het vlog is ook te bekijken op het YouTube-kanaal van de NOS.

NOS.nl/NOS app
Prinsjesdagvlog op NOS Facebook en NOS YouTube

Deel dit artikel