Bevrijding kamp Westerbork op televisie

Bevrijding kamp Westerbork op televisie

Door de corona-uitbraak is een groot aantal publieksevenementen afgelast. Daaronder zijn ook evenementen rond het thema 75 jaar bevrijding, waar de NOS (rechtstreeks) verslag van zou doen. De herdenking van de bevrijding van kamp Westerbork is verplaatst naar 13 september, de dag in 1944 van het laatste transport vanuit Westerbork naar de concentratie- en vernietigingskampen in het oosten.

Op 12 april is het 75 jaar geleden dat de Canadezen kamp Westerbork bevrijdden. Het kamp in Drenthe was drie jaar in gebruik geweest als doorgangskamp. Voor ruim 107.000 Joden en 245 Roma was het de laatste stop in Nederland, voordat ze op transport werden gesteld naar de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s in Polen, Duitsland en Tsjechië.

De NOS zendt ’s middags de herdenking van de bevrijding rechtstreeks uit. Tegen de achtergrond van een voormalige barak worden toespraken gehouden, onder anderen door minister van Engelshoven van OC&W en Ruth Fuchs. Zij was het eerste kind dat na de bevrijding nog in Westerbork werd geboren. Haar vader was er tewerkgesteld als tuinman van kampcommandant Gemmeker. Ook rabbijn Vorst, die als kind de kampen Westerbork en Bergen-Belsen overleefde, is een van de sprekers. Verder is er muziek en zijn er bloemleggingen. In de uitzending is ook aandacht voor de tentoonstelling ‘Het verdriet van de Bevrijding’ in kamp Westerbork: filmfragmenten en persoonlijke verhalen laten zien dat de bevrijding niet alleen maar feest was, maar ook een kille ontvangst voor veel teruggekeerde Joden, droef nieuws over familie en vrienden die de oorlog niet hebben overleefd en strijd om bezittingen terug te krijgen.

’s Avonds komen de belangrijkste momenten van de herdenking voorbij en is er een gesprek met de nieuwe directeur van Herinneringscentrum Westerbork, Gerdien Verschoor.
Beide uitzendingen worden gepresenteerd door Simone Weimans.

75 jaar Bevrijding: kamp Westerbork
Zondag 12 april
14.00-15.31 uur, NPO 2: deze uitzending vervalt
19.52-20.29 uur, NPO 2: gewijzigde uitzendtijd i.v.m. herhaling documentaire (zie hieronder)

HERHALING DOCUMENTAIRE OVER KAMPCOMMANDANT WESTERBORK
In de ochtend wordt de documentaire herhaald die de NOS in april vorig jaar uitzond over SS-commandant Albert Gemmeker. Een portret van een raadselachtige figuur, omschreven als kil en charmant, als keihard en koelbloedig, als een gentleman en een sfinx. Voor meer info, klik hier.
Albert Gemmeker, commandant van kamp Westerbork
11.03-11.53 uur, NPO 1

Deel dit artikel