Bevrijdingsdag 2021

Bevrijdingsdag 2021

NATIONALE VIERING BEVRIJDING 2021
Rechtstreekse uitzending vanuit het Kunstmuseum in Den Haag, waarin de traditionele 5 mei-lezing centraal staat. Dit jaar wordt die uitgesproken door de Duitse bondskanselier, Angela Merkel. Vanwege de coronabeperkingen verzorgt ze de lezing via een live-verbinding vanuit Berlijn. Minister-president Mark Rutte is aanwezig in het Kunstmuseum en samen met Merkel gaat hij in gesprek met studenten over de betekenis van vrijheid.

De 5 mei-kinderlezing wordt gehouden door de 12-jarige Mily Al-Azzazi, de winnares van de verhalenwedstrijd die bij toerbeurt door een provincie wordt uitgeschreven. Dit jaar was dat Zuid-Holland. Rond 13.00 uur ontsteekt premier Rutte het Bevrijdingsvuur, het officiële startsein voor alle (online) activiteiten op 5 mei.

De presentatie en gespreksleiding is in handen van Jeroen Wollaars.

NOS Nationale viering bevrijding 2021
Woensdag 5 mei
12.00-13.15 uur, NPO 1 (met gebarentolk op themakanaal NPO Nieuws)
Wereldwijd te zien via BVN


NOS BEVRIJDINGSDAG 2021 EN HET 5 MEI-CONCERT 
Voorafgaand aan het traditionele 5 mei-concert presenteert Simone Weimans vanaf het buitenterras van het Amsterdamse theater Carré een impressie van de manier waarop dit jaar Bevrijdingsdag is gevierd. Te gast zijn onder anderen André van Duin, die op 4 mei heeft gesproken op de Dam en die meezingt in het 5 mei-concert, en Stef Bos, die een belangrijke rol heeft tijdens het 5 mei-concert. Er zijn onder meer  reportages over de Nationale Start in Den Haag en de viering in Wageningen.

Om 21.00 uur begint het concert zelf, dat voor het tweede achtereenvolgende jaar vanwege de coronamaatregelen niet buiten op de Amstel kan plaatvinden. De artiesten treden daarom binnen op, in de grote zaal van Carré. Er zijn optredens van André van Duin, Laetitia Gerards, Claudia de Breij, Shary-An, Hanin, ZO! Gospel Choir, Maan en het ISH Dance Collective. Het Metropole Orkest staat onder leiding van Miho Hazama en zanger Stef Bos verbindt de programma-onderdelen met persoonlijke anekdotes die het idee van vrijheid voor iedereen tastbaar maken. 

NOS Bevrijdingsdag 2021: het 5 mei concert 
20.35-22.10 uur, NPO 1 (met gebarentolk op themakanaal NPO extra)
Wereldwijd te zien via BVN


ARTIESTEN VOOR DE VRIJHEID
Normaal gesproken vliegen op Bevrijdingsdag de ambassadeurs van de vrijheid per helikopter langs enkele van de veertien gratis toegankelijke bevrijdingsfestivals in het land om daar een optreden ten beste te geven. Vanwege de coronamaatregelen worden de bevrijdingsfestivals echter alleen online gehouden.

Ambassadeurs van de vrijheid zijn er wel: rapper Jonna Fraser, zangeres Davina Michelle en zanger Tino Martin. Vanuit een hangar ergens in het land zullen ze toch bij de online bevrijdingsfestivals kunnen zijn, via een live gestreamd mini-concert.
De presentatie is in handen van Amber Brantsen.

NOS Artiesten voor de Vrijheid
22.57-23.23 uur, NPO 3

Deel dit artikel