“Bod NOS was marktconform”

“Bod NOS was marktconform”

Het bod van de NOS op de eredivisierechten was marktconform. Tot die conclusie komt het Commissariaat voor de Media, na een onderzoek dat aanhangig was gemaakt door SBS Broadcasting Nederland. Dat bedrijf had ook geboden op de uitzendrechten van de Eredivisie, maar viste achter het net.

SBS was vervolgens naar het Commissariaat gestapt met de klacht dat het bod van de NOS niet marktconform was. Ook zou de NOS in de voetbaluitzendingen een platform bieden aan FOX Sports, door te verwijzen naar live-uitzendingen van de betaalzender, en FOX gratis zendtijd te geven. Hangende het onderzoek werd een last onder dwangsom opgelegd van maximaal 1 miljoen euro. Die is inmiddels van de baan.

Volgens de mediawaakhond is de kou uit de lucht, nu er geen verwijzingen meer worden gedaan naar live-uitzendingen van FOX. Ook is de financiële paragraaf van het eredivisiecontract aangepast, waarbij de gratis zendtijd voor FOX is vervangen door een reguliere vergoeding, zonder tussenkomst van de STER.

Algemeen directeur Jan de Jong reageert positief op de uitspraak van het Commissariaat. “We zijn er tevreden over dat het Commissariaat bevestigt dat de NOS marktconform op de eredivisierechten heeft geboden. De overige afspraken zijn op onderdelen aangepast, ook al waren deze al 25 jaar gebruikelijk en bekend. Ze sluiten nu nauw aan op de striktere uitleg die thans aan de Mediawet wordt gegeven”.

 

Deel dit artikel