Boek vluchtelingencrisis: De race naar het noorden

Boek vluchtelingencrisis: De race naar het noorden

Zeven correspondenten belichten vluchtelingencrisis

Onder redactie van NOS Italië-correspondent Rop Zoutberg verschijnt op 7 april bij uitgeverij Balans ‘De race naar het noorden’. In het boek berichten Nederlandse correspondenten vanuit hun zeven Europese standplaatsen over de vluchtelingenstroom.

Rop Zoutberg: “Ik was vorig jaar begonnen met het schrijven van een boek over de vluchtelingenproblematiek in Italië. Maar werd tijdens het schrijven snel ingehaald door de vluchtelingencrisis in geheel Europa. De doden, de opvang en de protesten leken ineens overal te zijn. Het maakte een boek over de situatie in alleen Italië niet meer interessant. In overleg met de uitgever is toen afgesproken het boek veel groter op te zetten. Een bundel verhalen met bijdragen uit verschillende delen van Europa. Zo kon de problematiek vanuit een breder perspectief worden behandeld.”

Mediabreed
“Ik had inmiddels acht hoofdstukken geschreven voor mijn oorspronkelijke boek, daarvan heb ik er zeven in de prullenbak moeten gooien. Maar met de nieuwe opzet ben ik enorm tevreden. Het moest in mijn ogen ook niet een NOS-boek worden, maar een mediabreed gedragen productie. Dat was op zich al best lastig. In Frankrijk was het bijvoorbeeld moeilijk om een collega te vinden die tijd kon vrijmaken, want daar was iedereen bezig met de aanslagen. Ik ben ontzettend blij dat RTL-collega Stefan de Vries meteen zin had een hoofdstuk van het boek te maken.”

Eva Jinek schreef een voorwoord en zij gaat voor het eerst in op haar eigen verleden als dochter van een gevlucht echtpaar uit het voormalige Tsjecho-Slowakije. Haar ouders moesten destijds vluchten voor de Russische inval in 1968. De van oorsprong Iraakse auteur Rodaan al Galdi schreef een nawoord waarin in hij vertelt over zijn ervaringen als ex-vluchteling.

Over de auteurs
Met bijdragen van Stéphane Alonso (Brussel, NRC Handelsblad), Wierd Duk (Duitsland, freelance), Marcel ten Hooven (Nederland, De Groene Amsterdammer), Marcel van der Steen (Balkan, NOS Nieuws), Sarah Veenema (Griekenland, de Volkskrant), Stefan de Vries (Frankrijk, RTL Nieuws) en Rop Zoutberg (Italië, NOS Nieuws). De foto’s in het boek zijn gemaakt door Daphne Channa Horn.

 

Deel dit artikel