Code Geel: De enerverende Tour de France van Jumbo Visma

Code Geel: De enerverende Tour de France van Jumbo Visma

Met Tom Dumoulin en Primož Roglič heeft Team Jumbo-Visma deze zomer één groot doel: de Tour de France winnen. Drie weken lang rijdt de geel-zwarte trein vooraan. Alles lijkt onder controle. In de laatste week heeft kopman Roglič de leiderstrui stevig om de schouders en ogenschijnlijk niets kan een zegetocht op de Champs-Élysées in de weg te staan. Dit mag niet fout meer gaan. Maar het gaat wél fout.

Op de voorlaatste dag van de Tour rijdt Roglič een degelijke tijdrit, maar zijn landgenoot Tadej Pogačar is ontketend en doet het onmogelijke. De zege glipt  Jumbo-Visma alsnog door de vingers.

Documentaire over een van de spectaculairste en meest dramatische ontknopingen in de geschiedenis van de Tour de France

Het is een van de spectaculairste en meest dramatische ontknopingen in de geschiedenis van de Tour de France. Verslaggever Kees Jongkind van NOS Studio Sport maakte het van dichtbij mee en kwam met 400 uur uniek materiaal terug uit Frankrijk. Taferelen uit de bus, scenes uit het hotel, emoties in de ploegleiderswagen en de soms pijnlijke realiteit in de behandelkamer van de osteopaat. Alles mocht gefilmd en gebruikt worden.

Het resultaat is een fascinerende documentaire van 75 minuten waarin de kijker te zien krijgt hoe er met grote toewijding plannen worden gesmeed door de ploegleiding, hoe de ritzeges worden gevierd, hoe Tom Dumoulin gefrustreerd raakt en hoe de status van Wout van Aert steeds grotere vormen aanneemt. Hoe de gele droom uiteindelijk uiteenspat.

NOS Studio Sport: Code Geel
Zondag 27 december 18.10 – 19.25 uur, NPO1

Foto: ANP

Deel dit artikel