Conclusie NPO Ombudsman over berichtgeving oorlog Israël en Hamas

Conclusie NPO Ombudsman over berichtgeving oorlog Israël en Hamas

NPO Ombudsman Margo Smit heeft de bevindingen gepubliceerd van haar onderzoek naar de berichtgeving van de NOS over de oorlog tussen Israël en Hamas. Bij de Ombudsman kwamen hierover veel mails binnen. 

In vier dossiers schrijft Margo Smit over het woordgebruik, de balans in de berichtgeving en de betrouwbaarheid van de bronnen. 

Volgens Smit krijgt de ene partij niet meer aandacht in de berichtgeving van de NOS dan de andere partij. Ook zijn bepaalde klachten over het woordgebruik volgens haar niet terecht. Het gaat dan bijvoorbeeld om de klacht dat de NOS Hamas niet benoemt als terroristische organisatie. Daarnaast is de NOS voldoende kritisch geweest op de afkomst van de informatie. “De NOS heeft extra tijd en geld gestoken in het goed verslaan van wat zich afspeelt in Israël en Gaza”, concludeert de Ombudsman.

Verder is Smit blij dat het publiek een blik achter de schermen is gegund door middel van podcasts, artikelen en Q en A’s. Het is volgens haar goed om open te zijn wanneer het een keer fout gaat, zoals bij het ziekenhuis in Gaza in oktober.

Lees hier het volledige onderzoek.

Deel dit artikel