Corona-Prinsjesdag bij de NOS

Corona-Prinsjesdag bij de NOS

Prinsjesdag staat dit jaar in alle opzichten in het teken van de coronacrisis. Ten eerste inhoudelijk: de slechte economische cijfers hebben ook gevolgen voor ’s lands schatkist. Bij dalende belastinginkomsten is toch de vraag: wat gaat het kabinet doen om de economie door de crisis te helpen? Daarnaast gaat vanwege de gezondheidsmaatregelen een aantal traditionele ceremoniële onderdelen niet door. Zo is de rijtoer met de Glazen Koets door Den Haag geschrapt en wordt de Troonrede niet gehouden in de Ridderzaal. De leden van het kabinet, de beide kamers van de Staten-Generaal en andere genodigden komen ongeveer een halve kilometer verderop bijeen, in de Grote Kerk. Daar is wel genoeg ruimte om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Wat niet verandert: met het voorlezen van de Troonrede opent koning Willem-Alexander het parlementaire jaar en in de Tweede Kamer biedt minister Hoekstra van Financiën de Miljoenennota aan. 

De NOS doet er zoals altijd op alle platforms uitgebreid verslag van, zowel rechtstreeks als in samenvatting.

TELEVISIE 
Aan het begin van de middag begint op NPO 1 de rechtstreekse uitzending. Voor het ceremoniële deel van Prinsjesdag is Astrid Kersseboom bij de Grote Kerk. Zij ontvangt daar staatsrechtdeskundige Peter Rehwinkel, die voor de PvdA in de Tweede en de Eerste Kamer heeft gezeten en nu burgemeester is van Bergen (NH). 
Na de Troonrede verplaatst de aandacht zich naar de vergaderzaal van de Tweede Kamer, waar minister Hoekstra het koffertje met de Miljoenennota presenteert. Rob Trip staat in de Statenpassage en praat met politici en andere gasten; Arjan Noorlander verzorgt de politieke duiding.

Aan het begin van de avond zijn de hoogtepunten van Prinsjesdag terug te zien in een uitzending op NPO 2.

In Nieuwsuur ontvangt presentator Mariëlle Tweebeeke de ministers Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Verder schuiven aan huisecononoom Matthijs Bouman en – voor de politieke duiding – Arjen Noorlander. 


NOS Prinsjesdag 2020 
Dinsdag 15 september 
12.35-15.45 uur, NPO 1 (wereldwijd bij BVN via livestream, BVN-app en satelliet)
12.35-14.15 uur, NPO 2 (met gebarentolk)
18.10-18.35 uur, NPO 2 

Nieuwsuur (NOS/NTR)
21.30-22.05 uur, NPO 2

RADIO  
Voor NPO Radio 1 zijn Lara Rense en Gert van ’t Hof in Den Haag. In het extra programma  Prinsjesdag op 1 volgen zij vanaf 12.00 uur de gebeurtenissen op de voet en praten ze met politici en andere gasten. De politieke duiding is in handen van Xander van der Wulp en Joost Vullings. Ook Tourvolgers hoeven niets te missen: er wordt rechtstreeks geschakeld met de bergetappe.

Omgekeerd is in NOS Radio Tour de France een samenvatting van Prinsjesdag te horen en is er ruimte voor politieke gesprekken en aanvullende reacties. Naast natuurlijk een rechtstreeks verslag van de etappe en de finish.

In het laatste uur voor middernacht nemen Wilfried de Jong en politiek redacteur Wilma Borgman de belangrijkste gebeurtenissen van de dag door in NOS Met het Oog op Morgen.

Wie naar aanleiding van Prinsjesdag vragen heeft, kan die de volgende ochtend stellen aan de minister van Financiën zelf. Tussen half negen en negen uur is minister Hoekstra te gast in het NOS Radio 1 Journaal. Het publiek kan hem rechtstreeks vragen stellen via de Radio 1 app (mailen of een vraag inspreken), op Twitter met#r1jn of via e-mail: r1jn@nos.nl of radio1journaal@nos.nl. Simone Weimans presenteert.

NPO Radio 1: 
Prinsjesdag op 1
12.00-16.00 uur
NOS Radio Tour de France 
16.00-18.30 uur 
NOS Met het Oog op Morgen 
23.00-24.00 uur 
NOS Radio 1 Journaal (woensdag 16 september)
06.00-09.30 uur, NPO Radio 1

ONLINE 
Op NOS.nl en de NOS-app wordt een liveblog over Prinsjesdag bijgehouden. Met berichten en updates over zowel de ceremonie als de politieke gebeurtenissen. Ook video’s van de belangrijke momenten kunt u op de site en app vinden. Op Instagram worden de belangrijkste beeldmomenten van de dag gedeeld en live meekijken is mogelijk via NOS Facebook en op het NOS YouTube-kanaal. 

 

Deel dit artikel