De eindejaarsprogrammering van de NOS

De eindejaarsprogrammering van de NOS

Het jaar 2020 is in alle opzichten getekend door de coronacrisis. Veroorzaakt door een virus waar begin dit jaar nog nauwelijks iemand van had gehoord, maar dat zich in razend tempo over de wereld verspreidde en leidde tot ongekende maatregelen. In vrijwel alle jaaroverzichten en speciale programma’s die de NOS uitzendt tussen 23 december en Nieuwjaarsdag komt het thema dan ook terug.
Hieronder een overzicht van de eindejaarsprogrammering van de NOS
.

TELEVISIE

NOS
Over leven met Corona
Hugo Borst kijkt terug op het afgelopen corona-jaar aan de hand van indringende, verdrietige, maar ook hoopvolle verhalen van onder anderen verpleegkundigen, ondernemers, studenten, sporters, acteurs. Wat voor jaar was het? Waar staan we? En hoe nu verder?
Woensdag 23 december, 21.35-22.20 uur, NPO 1 en BVN (wereldwijd)

NOS Jaaroverzicht Bevrijding 1945
De tweede helft van het themajaar ‘75 jaar Bevrijding’ was door de coronamaatregelen veel soberder dan gepland. De meeste festiviteiten en herdenkingen vonden plaats in kleine kring of zelfs zonder publiek. Ze werden er misschien nog wel indrukwekkender door. In dit programma neemt Herman van der Zandt de kijker mee, van de nog onder gewone omstandigheden gehouden Holocaustherdenking, eind januari, via de 4 mei-herdenking met de koning op een lege Dam en de 5 mei-viering tot de Indiëherdenking in augustus. Met vooral aandacht voor de toespraken die zijn gehouden en ook met veel archiefbeeld uit het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog.
Donderdag 24 december, 21.25-21.55 uur, NPO 2 en BVN

Kersttoespraak koning Willem-Alexander 
Op Eerste Kerstdag spreekt koning Willem-Alexander vanuit Huis ten Bosch zijn jaarlijkse kerstboodschap uit.
Vrijdag 25 december, 13.00-13.08 uur, NPO 1, NPO 2 (met gebarentolk) en BVN. Herhaling: 18.00-18.08 uur, NPO 1

NOS Oranje Jaaroverzicht 2020
Terugblik op een jaar waarin de Oranjes door de coronacrisis misschien wel zichtbaarder waren dan ooit: op veel plekken doken ze op om de mensen een hart onder de riem te steken. Tegelijkertijd was er de controverse over hun afgebroken gezinsvakantie naar Griekenland.
De koning was ook veelvuldig aanwezig bij herdenkingen en festiviteiten in het kader van ’75 jaar Bevrijding’. Het hoogtepunt was volgens velen zijn toespraak op 4 mei, de eerste keer dat een regerend vorst sprak bij de Nationale Herdenking. Hij zette daarbij vraagtekens bij de rol van zijn overgrootmoeder, koningin Wilhelmina.
Opmerkelijk waren ook de excuses die de koning tijdens zijn staatsbezoek aan Indonesië aanbood voor de Nederlandse geweldsexcessen tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.
Presentator Astrid Kersseboom praat over deze drie onderwerpen na met respectievelijk Koninklijk Huisverslaggever Kysia Hekster, voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en historicus Gert Oostindie.
Zaterdag 26 december, 20.16-20.52 uur, NPO 2 en BVN

NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht 2020
Voor veel kinderen was 2020 misschien wel het meest bijzondere jaar ooit. Al vroeg in het jaar domineerde corona het nieuws en beïnvloedde het virus ieders leven. Maar voor sommige kinderen had corona nog nét iets meer gevolgen dan voor anderen. Het NOS Jeugdjournaal zoekt deze kinderen op en kijkt hoe het nu met hen gaat. Hoe kijken zij terug op dit jaar? En hoe is het eigenlijk voor je als je vader de coronaminister van Nederland is? Natuurlijk was er meer in 2020 dan alleen corona. Presentator Lucas van de Meerendonk blikt terug op nieuwsgebeurtenissen met kinderen die het afgelopen jaar in het Jeugdjournaal zaten. En niemand kan meer om de app TikTok heen. Maar wie had de grootste TikTok-hit van het jaar?
Zondag 27 december, 18.30-19.20 uur, NPO 3

NOS Journaal Jaaroverzicht 2020
2020 is het jaar van corona, van de eerste en de tweede golf, van lege straten en lege pleinen, van niet naar buiten mogen. Van corona-moe worden, van tegenstellingen over de aanpak van de pandemie in maatschappij en politiek. Maar ook het jaar van saamhorigheid en nieuwe kansen.
En 2020 is meer dan corona: het is ook het jaar van de verwoestende explosie in Beiroet, van de Amerikaanse verkiezingen en van de Black Lives Matter-protesten.
Winfried Baijens leidt de kijker door het nieuwsjaar 2020 in het traditionele jaaroverzicht van het NOS Journaal.
Maandag 28 december, 20.35-21.35 uur, NPO 1 en BVN

NOS Uit het Leven 2020
Voor de elfde keer brengt Herman van der Zandt een laatste saluut aan bekende en onbekende mensen die in 2020 overleden. Onder de bekenden: Aart Staartjes, Little Richard, Bob Fosko, Marc de Hond, Jan des Bouvrie, Kirk Douglas, Sean Connery, Eddie van Halen, Louis van Dijk, Liesbeth List, Kobe Bryant. Onder de onbekende namen: de Chinese arts die als eerste alarm sloeg over corona, de vrouw die op 14-jarige leeftijd model stond voor Sneeuwwitje in de gelijknamige tekenfilm van Walt Disney en de zwarte wiskundige die bij de NASA eerst werd aangezien voor de koffiejuffrouw, maar in 1969 de baanberekeningen maakte voor de eerste vlucht naar de maan.
Woensdag 30 december, 21.33-22.33 uur, NPO 1 en BVN

NOS Nationaal Aftelmoment 2020
Herman van der Zandt blikt in heel grote stappen terug op het afgelopen jaar en telt af naar het nieuwe jaar. Dat doet hij op het Museumplein in Amsterdam, dit jaar het decor van het Nationaal Aftelmoment. Of daar publiek mag staan, hangt af van de dan geldende coronamaatregelen. Zeker is wel dat het nieuwe jaar er wordt ingeluid met een spectaculair alternatief voor traditioneel vuurwerk.
Donderdag 31 december, 23.52-00.10 uur, NPO 1 en BVN

NOS Nieuwjaarsconcert 2021
Voor het dirigeren van het traditionele Nieuwjaarsconcert heeft de Wiener Philharmoniker een oude bekende uitgenodigd: dItaliaan Riccardo Muti. Voor de zesde keer staat hij in het Musikverein op de bok om de maat aan te geven van de muziek van Johann Strauss en tijdgenoten. Het commentaar bij de uitzending komt voor rekening van Margriet Vroomans.
Vrijdag 1 januari, 11.15-13.45 uur, NPO 1 
 
NOS Skispringen Garmisch Partenkirchen 
Het eerste sportprogramma van het nieuwe jaar is zoals altijd het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen. Rechtstreekse uitzending van de tweede wedstrijd van het Vierschansentoernooi. Het commentaar is van Ayolt Kloosterboer.
Vrijdag 1 januari, 13.59-14.59 uur, NPO 1 
 
NOS Sport Schaatsen NK Marathon Vrouwen en Mannen
Grotendeels rechtstreeks verslag van de Nederlandse Kampioenschappen Marathonschaatsen op kunstijs, vanaf ijsbaan De Meent in Alkmaar. Eerst komen de vrouwen in actie; daarna is het de beurt aan de mannen. Jeroen Stomphorst presenteert de uitzending.

Vrijdag 1 januari, 15.06-16.54 uur, NPO 1 (vrouwen) en 17.12-18.58 uur, NPO 1 (mannen)

RADIO

NOS Met het Oog op Morgen
Aan het eind van het jaar komen de Oog-presentatoren bij elkaar om in het Presentatorendebat terug te blikken op het jaar dat achter ons ligt.
Woensdag 23 december, 23.00-24.00 uur, NPO Radio 1

Kersttoespraak koning Willem-Alexander
Op Eerste Kerstdag spreekt koning Willem-Alexander vanuit Huis ten Bosch zijn jaarlijkse kerstboodschap uit.
Vrijdag 25 december, 13.00-13.08 uur NPO Radio 1

NOS op 3 Jaaroverzicht
3FM-dj Sander Hoogendoorn en NOS op 3-nieuwslezer Dieuwke Teertstra blikken in een vier uur durend programma terug op 2020 en kijken vooruit naar het nieuwe jaar. Dit wordt gedaan aan de hand van reportages, livegesprekken met verschillende gasten en nieuwsquotes van het afgelopen jaar, gemonteerd op muziek.
Donderdag 31 december, 
12.00-16.00 uur, NPO 3FM

Deel dit artikel