De Europese verkiezingen 2024 op alle platformen bij de NOS

De Europese verkiezingen 2024 op alle platformen bij de NOS

Van donderdag 6 tot en met zondag 9 juni kunnen ruim 370 miljoen EU-burgers naar de stembus om een nieuw Europees parlement te kiezen. In Nederland kunnen de kiesgerechtigden meteen op 6 juni hun stem uitbrengen
Er wordt wel gesproken van de belangrijkste Europese verkiezingen ooit. Aan de randen van Europa woeden oorlogen, ons continent trekt een constante stroom mensen van daarbuiten en de Europese klimaatambities hebben verregaande consequenties voor onder meer de landbouw, de energiezekerheid en de koopkracht. Tegelijkertijd blijkt uit peilingen dat in veel EU-landen de partijen in het midden fors terrein kunnen verliezen aan radicaal-rechtse en nationalistische partijen.
Grote en ingewikkelde thema’s. Vandaar dat de NOS op alle platforms – radio, tv en online – uitpakt met programma’s en andere content over deze Europese verkiezingen. Hieronder een overzicht:

TELEVISIE
NOS Europa Kiest: het Debat
Debatprogramma met de Europese lijsttrekkers van de negen grootste partijen (in alfabetische volgorde: Malik Azmani van de VVD, Tom Berendsen van het CDA, Bas Eickhout van GroenLinks/PvdA, Gerrie Elfrink van de SP, Gerben-Jan Gerbrandy van D66, Dirk Gotink van NSC, Anna Strolenberg van Volt, Sander Smit van de BBB en Sebastiaan Stöteler van de PVV). Per keer gaan steeds drie lijsttrekkers in discussie over thema’s als internationale veiligheid, migratie en landbouw. Dat gebeurt onder leiding van Simone Weimans en Winfried Baijens. EU-correspondent Kysia Hekster schetst de achtergronden en tussen de debatten door komen in video’s ook kiezers aan het woord.
Woensdag 5 juni, 20.34-22.05 uur, NPO 1 (met gebarentolk: NPO 1 Extra)

NOS Europa Kiest: de Stemming
Nederlandse kiesgerechtigden hebben hun stem uitgebracht en in de exitpolls van 21.00 uur (voorlopig) en 21.30 uur (definitief) wordt duidelijk welke politieke partijen hebben gewonnen en welke verloren. Presentator Rob Trip schakelt in de uitzending met NOS-verslaggevers op de partijbijeenkomsten in het land. Ook praat hij met Arjan Noorlander voor de politieke consequenties in Nederland en met Brussel-correspondent Kysia Hekster over de gevolgen voor het Europees Parlement. Malou Petter staat bij het uitslagenscherm en presenteert de uitkomsten van de exitpoll én van een Ipsos-enquête naar de mening van de kiezer over de Europese Unie. Daarover gaat het ook in bijdragen van Jeroen Gortworst en Margot Oosterwechel van de NOS YouTube-serie De Peilers (zie hierna onder ‘Online’). Zij hebben met Nederlanders uitgebreide gesprekken gevoerd over de EU.
Donderdag 6 juni, 20.33-22.01 uur, NPO 1

NOS Europa Kiest: de Uitslagen
Rechtstreekse uitzending met om 23.00 uur de definitieve uitslag van de verkiezingen in Nederland. Gedurende de avond komen ook de exit polls en uitslagen uit andere EU-lidstaten binnen. Presentator Saïda Maggé schakelt met correspondenten in Europese hoofdsteden en Malou Petter staat bij het uitslagenscherm. In de studio in Hilversum zijn ook Kysia Hekster en Arjan Noorlander om de uitkomsten te duiden voor de Europese en de Nederlandse politiek.
Daarnaast praat Mariëlle Tweebeeke van Nieuwsuur in de hal van het Europees Parlement in Brussel met Europarlementariërs en andere betrokkenen over de resultaten en de gevolgen daarvan voor de grote thema’s.
Zondag 9 juni: 21.30-24.00 uur, NPO 2 en op BVN (met gebarentolk: NPO 1 Extra)

ONLINE
De Peilers
De Peilers (Jeroen Gortworst en Margot Oosterwechel) gaan in verschillende Europese hoofdsteden – samen met de betreffende correspondent – in gesprek met de Nederlandse én Europese kiezer over wat hen bezighoudt en waarom ze bepaalde keuzes maken. In Duitsland (correspondent Charlotte Waaijers) gaat het gesprek over boeren en de Europese ambitie om het eerste klimaatneutrale continent te worden, de zogeheten Green Deal. De Peilers zijn ook in Polen (met correspondent Christiaan Paauwe), waar oorlog in Europa het gespreksthema is. Migratie is het onderwerp in Italië (correspondent Heleen d’Haens) en met de Hongaren (EU- en Hongarije-correspondent Tijn Sadée) wordt gesproken over democratie en de toekomst van de Europese Unie.
YouTube, NOS.nl en NOS app

Rondje Binnenhof special: Rondje Brussel
Speciaal voor de Europese verkiezingen laten Marleen de Rooy en Gerri Eickhof de gangen van het Nederlandse parlement achter zich om hun licht op te steken in EU-hoofdstad Brussel. NOS-correspondent Kysia Hekster neemt Marleen en Gerri twee afleveringen van Rondje Brussel mee in en rond het gebouw van het Europees Parlement.
Vrijdag 24 mei, ±17.00 uur, YouTube

NOS op 3 Explainer: Hoe werkt Europa?
Hoe werkt de Europese politiek eigenlijk? Het is makkelijk verdwalen in de Europese jungle. Wie ziet door al die bomen het bos nog? In deze video legt NOS op 3 vanuit Brussel globaal uit op welke manieren de landen op het Europese continent politiek samenwerken en hoe dat eruitziet. En vooral ook wat jij daar zelf van merkt in je dagelijks leven. Geen stemwijzer, wel een wegwijzer, zodat je weet waarover je straks mag stemmen. Presentatie: Emil van Oers en Jeanine Duijst
Zaterdag 18 mei, 10.00 uur, YouTube, NOS.nl en NOS app


RADIO
NOS Europa Kiest: de Stemming
In Nederland wordt gestemd voor de Europese verkiezingen. Mark Visser en Suse van Kleef presenteren een programma op NPO Radio 1 met om 21.00 uur de eerste exitpoll en om 21.30 uur de definitieve. Tijdens de uitzending geeft Wilma Borgman politieke duiding, er zijn gasten en reacties vanuit de politieke partijen en van de kiezers. Daarnaast wordt de luisteraar ook op de hoogte gehouden van de oefenwedstrijd die het Nederlands elftal tegen Canada speelt in de aanloop naar het Europees Kampioenschap.
Donderdag 6 juni, 20.30-23.00 uur, NPO Radio 1

NOS Europa Kiest: de Uitslagen
In alle Europese lidstaten is gestemd voor een nieuw Europees Parlement. In een extra uitzending op NPO Radio 1, gepresenteerd door Mark Visser en Fleur Wallenburg, komen de exit polls en uitslagen uit de EU-lidstaten binnen, met om 23.00 uur de prognose van de samenstelling van het Europees Parlement en de definitieve uitslag van Nederland. De politieke duiding is in handen van Europa-correspondent Tijn Sadée. Ook zijn er gasten in de studio, er wordt gesproken met NOS-correspondenten in de Europese hoofdsteden en er is ruim aandacht voor de politieke reacties uit Brussel.
Zondag 9 juni, 20.30-24.00 uur, NPO Radio 1

Deel dit artikel