De ‘highlights’ van 2013

De ‘highlights’ van 2013

Het jaar 2013 stond voor een groot deel in het teken van de troonswisseling. De NOS was er bij, van de aankondiging door koningin Beatrix op 28 januari tot het aanbieden van het Droomboek aan koning Willem-Alexander op 5 september.

Troonswisseling
Het jaar 2013 stond voor een groot deel in het teken van de troonswisseling. De NOS was er bij, van de aankondiging door koningin Beatrix op 28 januari  tot het aanbieden van het Droomboek aan koning Willem-Alexander op 5 september.

Operatie ‘Troonswisseling 2013’ gaat bij de NOS de boeken in als de grootste productie tot nu toe in dit millennium. Qua omvang alleen vergelijkbaar met de Elfstedentocht van 4 januari 1997. De inhuldiging van koning Willem-Alexander betekende bijna achttien uur live-televisie, 27 uur non-stop radio en een aanhoudende nieuwsstroom van bijna twee etmalen op NOS Teletekst, internet en mobiel. Het was bovendien de eerste keer dat een dergelijk evenement in Full HD werd uitgezonden.

Voor de uitzendingen op 29 en 30 april werd op de Nieuwezijds Voorburgwal een compleet ‘NOS-dorp’  gebouwd dat dienst deed als technisch en redactioneel knooppunt. Op de Dam verrees een tijdelijke studio van glas, met uitzicht op het Paleis, de Nieuwe Kerk en het publiek. Niet alleen Nieuws en Evenementen, ook Sport leverde menskracht voor het welslagen van deze monsterproductie. Uiteindelijk volgden ruim elf miljoen Nederlanders de troonswisseling via de NOS.

Koningsspelen
Op 26 april was de registratie van de eerste Koningsspelen in Nederland, een kindersportdag voor leerlingen van basisscholen. Plaats van handeling voor de NOS was Enschede, waar het evenement werd geopend door (toen nog) prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Kort na de opening  van de Koningsspelen kreeg het Jeugdjournaal een interview met het prinselijk paar.

Kinderpersconferentie
Een primeur voor het Jeugdjournaal op 12 juni. Premier Rutte geeft in het Instituut voor Beeld en   Geluid een kinderpersconferentie. Zo’n 300 leerlingen van basisscholen waren naar Hilversum gekomen om vragen af te vuren op de minister-president. Bijvoorbeeld: of hij wel eens in het Torentje slaapt,  en of hij soms niet moe wordt van al die vragen.  

Syrië
De burgeroorlog in Syrië was een van de onderwerpen die in 2013 het buitenlandse nieuws beheersten. NOS-verslaggever Lex Runderkamp en Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn reisden geregeld naar het strijdgebied om ter plaatse verslag te doen.  Voor Nieuwsuur berichtte ook verslaggever Jan Eikelboom vanuit Syrië. Hun verhalen vonden hun weg naar televisie, radio en internet.

Ontvoering Spiegel-Berendsen
Na een half jaar te zijn ontvoerd door een onbekende groepering in Jemen kwamen journaliste Judith Spiegel en haar partner Boudewijn Berendsen  op 10 december vrij.  Spiegel werkte in Jemen onder andere voor de NOS en NRC Handelsblad. Ook de NOS reageerde in juli geschokt, toen duidelijk werd dat de twee gekidnapt waren.

Overzicht
Op NOS.nl blikken alle buitenlandse correspondenten terug op de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen die zij in 2013 hebben verslagen.

De Tour van Bouke
Aanvullend op de jaarlijkse uitzendingen rond en over de Tour de France kregen de kijkers een exclusief kijkje achter de schermen. NOS-verslaggever Kees Jongkind ging ‘embedded’ mee met de Belkin-ploeg, en maakte de documentaire  De Tour van Bauke, een NOS Studio Sportdocument met  de Belkin-toppers Bauke Mollema en Laurens ten Dam in de hoofdrol. Het programma werd ook door de Vlaamse omroep VRT uitgezonden.

Boogerd
En toen was er de bekentenis van Michael Boogerd. Op 6 maart bekende de oud-kopman van de Raboploeg in een exclusief interview met NOS-verslaggever Kees Jongkind dat hij van 1997 tot het eind van zijn carrière in 2007 doping heeft gebruikt: epo, bloedtransfusies en cortisonen. “Ik besef dat mijn Tour-etappezege in La Plagne in de ogen van het publiek nu misschien besmet zal zijn”, zei hij tegen NOS-verslaggever Kees Jongkind. Dezelfde schaduw ligt over zijn zege in de Amstel Gold Race van 1999.

Deel dit artikel