De Loep 2018: twee keer prijs voor Nieuwsuur

De Loep 2018: twee keer prijs voor Nieuwsuur

Van de vier nominaties voor De Loep 2018 heeft Nieuwsuur er twee verzilverd. Met De Loep onderscheidt de Vereniging van Onderzoeksjournalisten jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. Er zijn drie categorieën: Controlerende, 0psporende en Signalerende Onderzoeksjournalistiek. Nieuwsuur won in de categorieën ‘Controlerend’ en ‘Opsporend’. De prijzen zijn uitgereikt tijdens de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek op vrijdag 22 maart 2019 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

In de categorie ‘controlerende’ onderzoeksjournalistiek won het onderwerp over de Nederlandse miljoenensteun aan de Syrische strijdgroepen. Milena Holdert is daar samen met Trouw-journalist Ghassan Dahhan maandenlang mee bezig geweest.

De prijs in de categorie ‘opsporende’ onderzoeksjournalistiek ging naar Eelco Bosch van Rosenthal en zijn Volkskrant-collega Huib Modderkolk. Zij kregen na lang onderzoek boven water dat de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en de MIVD de FBI cruciale informatie hebben verstrekt over Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen.

Deel dit artikel