De negen levens van Bibian Mentel

De negen levens van Bibian Mentel

Vier jaar geleden, tijdens de Paralympische Winterspelen in Sotsji, won snowboardster Bibian Mentel goud op het onderdeel snowboardcross. Een jaar later, in het Spaanse La Molina, werd ze wereldkampioen snowboardcross én banked slalom. Een prestatie die ze op het WK van 2017 in Big White in Canada herhaalde. Dit jaar, in Pyeongchang, wil ze haar paralympische titel prolongeren.

Sportieve hoogtepunten werden echter afgewisseld met fysieke dieptepunten: alleen al het afgelopen jaar werd voor de negende keer kanker bij haar geconstateerd en liep ze ook nog eens een ziekenhuisbacterie op, waardoor ze tien kilo aan gewicht verloor (zie ook hier). Dat deed echter niets af aan haar positieve instelling en brandende ambitie. En zo bleef het doel om in Pyeongchang iets uitzonderlijks te verrichten.

Mentel besloot vlak na Sotsji om camera’s van de NOS toe te laten in haar leven. Het resultaat is deze documentaire, die wordt uitgezonden op de eerste dag van de Paralympische Spelen: een verslag van vier jaar van hoogte- en dieptepunten, van vallen en weer opstaan.

NOS Bibian Mentel: negen levens
Vrijdag 9 maart, 21.08-21.47 uur, NPO 2

Deel dit artikel