De Provinciale Statenverkiezingen 2019 bij de NOS

De Provinciale Statenverkiezingen 2019 bij de NOS

Op 20 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. De uitslag bepaalt dit keer niet alleen de samenstelling van de ‘provincieparlementen’, maar heeft ook grote invloed op de slagvaardigheid van het kabinet-Rutte. De nieuwe Provinciale Staten kiezen namelijk op hun beurt de leden van de Eerste Kamer en daar heeft de regeringscoalitie nu een wel heel krappe meerderheid, van één zetel. Raakt de coalitie die meerderheid kwijt, dan zal de regering over elk wetsvoorstel in de Eerste Kamer een meerderheid bij elkaar moeten onderhandelen.

Hieronder een overzicht van de aandacht die de NOS op radio, tv en online besteedt aan deze Provinciale Statenverkiezingen.

 

NOS RADIO 1 JOURNAAL
Wat zijn de onderwerpen die de gemoederen in de provincies bezighouden? Verslaggever Roel Pauw gaat van 4 tot en met 19 maart op pad om die vraag voor elke provincie te beantwoorden. Zijn reportages zijn elke ochtend te horen in het NOS Radio 1 Journaal met Jurgen van den Berg.
NOS Radio 1 Journaal, 06.00-09.30 uur, NPO Radio 1

NOS NEDERLAND KIEST: Radiodebat
Traditiegetrouw begint de reeks verkiezingsuitzendingen bij de NOS met een debat op NPO Radio 1. Voor dat debat zijn de veertien lijsttrekkers voor de Eerste Kamer uitgenodigd. Onder leiding van Lara Rense en Xander van der Wulp kruisen ze de degens in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De twee uur durende uitzending is opgebouwd uit acht blokken van steeds een andere samenstelling. In elk blok zullen telkens een coalitiepartij en twee of drie oppositiepartijen aan de discussie deelnemen. De tafels worden samengesteld door middel van loting.
Nieuws & Co Verkiezingsdebat (NOS/NTR)
Vrijdag 8 maart, 16.00-18.00 uur, NPO Radio 1

NOS NEDERLAND KIEST: De Provincies
Wat valt er eigenlijk te kiezen bij de Provinciale Statenverkiezingen? Waar gaan de Provinciale Staten over? Veel kiezers weten dat niet goed. En dat terwijl de provincie een belangrijke rol speelt in beslissingen over bijvoorbeeld provinciale wegen, woningbouw, openbaar vervoer en windmolens.
Twaalf provinciale lijsttrekkers komen naar grand café Khotinsky in het Energiehuis in Dordrecht voor informatieve gesprekken over al deze onderwerpen. De twaalf komen uit drie provincies waaraan de NOS deze verkiezingen speciale aandacht geeft: Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. Ook kiezers zelf komen aan het woord. De presentatie van de uitzending is in handen van Annechien Steenhuizen en Winfried Baijens.
Maandag 11 maart, 20.56-21.54 uur, NPO 2

NOS NEDERLAND KIEST: Het Debat
Aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen zendt de NOS zoals gebruikelijk het slotdebat uit, rechtstreeks op NPO 1. In het Huis der Provincie in Arnhem doen alle dertien landelijke partijleiders mee aan één-op-één-debatten. Loting bepaalt wie tegen wie uitkomt; de stellingen waarover wordt gedebatteerd zijn ingebracht door de partijen zelf. De leiding van het debat is in handen van Annechien Steenhuizen..
Dinsdag 19 maart, 20.33-22.00 uur, NPO 1

NOS NEDERLAND KIEST: Uitslagenavond
Woensdag 20 maart zendt de NOS rechtstreeks vanuit het Huis der Provincie in Arnhem de uitslagenavond uit. Winfried Baijens presenteert; Dionne Stax brengt de uitslagen.
In de uitzending wordt geschakeld naar bijeenkomsten van de politieke partijen en naar andere provinciehuizen en ook komen kiezers aan het woord. Tussen 21.00 uur en 22.00 uur komen de uitslagen binnen van vier exitpolls van onderzoeksbureau Ipsos: één landelijke en drie provinciale, te weten die van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. Op basis van dit representatieve onderzoek weten we dan in grote lijnen hoe Nederland heeft gestemd. De definitieve uitslag wordt later bekend.
De ontwikkelingen worden geduid door Ron Fresen, Marleen de Rooy en Arjan Noorlander van de NOS-redactie in Den Haag. Verder is politiek geograaf Josse de Voogd te gast om inzicht te geven in het stemgedrag van Nederland en de regionale verschillen daarin. We doen verslag vanuit alle twaalf provincies. Dat doen we in samenwerking met de regionale omroepen.
Voor de radio zitten Lara Rense en Tijs van den Brink in het Huis der Provincie. Ze praten met gasten en Xander van der Wulp staat hen bij als duider van dienst. Ook op de radio wordt geschakeld met verslaggevers in de provincies en bij de politieke partijen.
Woensdag 20 maart, 20.33 – ± 01.00 uur, NPO 1 en NPO Radio 1

NOS JOURNAAL: extra lange uitzendingen in de ochtend
De definitieve uitslagen van de Provinciale Statenverkiezing komen in de nacht binnen. Daarom staan Winfried Baijens, Dionne Stax en Ron Fresen meteen bij het krieken van de dag klaar om de tv-kijkers daarvan in extra lange uitzendingen op de hoogte te stellen. Ook in de ochtend doen we verslag vanuit de provincies en kijken we met de regionale omroepen naar de betekenis van de uitslag.
Vanzelfsprekend is er ook ruime aandacht voor de uitslagen en de bijbehorende details in het NOS Radio 1 Journaal met Jurgen van den Berg. Xander van der Wulp verzorgt de duiding.
Donderdag 21 maart, 06.00-06.25 uur, 07.00-07.25 uur, 08.00-08.25 uur en 09.00-09.25 uur, NPO 1
NOS Radio 1 Journaal, 06.00-09.30 uur, NPO Radio 1

ONLINE:
Online verslaat de NOS de verkiezingen via de NOS-app, NOS.nl en de social media-accounts van de NOS. Op app en site volgen we de campagne op de voet via een liveblog vanaf zaterdag 16 maart tot de dag na de verkiezingen. In de aanloop naar de verkiezingen maken we ook een portret van iedere provincie, met input van de regionale omroepen. De uitslagen zullen online bij de NOS live op te vragen zijn. Op het YouTube-kanaal van de NOS en op NOS Facebook zullen onze duiders het verkiezingsdebat live nabespreken. Op de verkiezingsdag wordt de uitslag op onze sociale media live geduid.

Hoe werkt de loting van de debatten? Wat zijn de regels? Lees het hier.

Deel dit artikel