De Uitslagenavond en -ochtend bij de NOS

De Uitslagenavond en -ochtend bij de NOS

Na drie dagen stemmen sluiten vandaag om 21.00 uur de stembureaus en is het de beurt aan de tellers. De NOS praat de kijker de hele avond bij over de verkiezingen vanuit de Statenpassage in het gebouw van de Tweede Kamer. Met uitslagen, de exitpoll van marktonderzoeksbureau Ipsos en reacties van lijsttrekkers en kiezers. Rob Trip presenteert de uitzending samen met Malou Petter, die zich vooral richt op de uitslagen.

Richtinggevend aan de uitslagenavond is de altijd behoorlijk accurate exitpoll van Ipsos. Om 21.00 uur komt het bureau met de voorlopige cijfers en om 22.00 uur verschijnt de update. Daarnaast ligt de focus op de uitslagen zelf, die de hele avond zullen binnenstromen. Vanzelfsprekend wordt de lijsttrekkers gevraagd om hun reactie. Reageren op de gebeurtenissen van de avond doet ook het duiderspanel, dat bestaat uit de Haagse verslaggevers Xander van der Wulp, Marleen de Rooy en Arjan Noorlander.

Verder spreekt Rob Trip met deskundigen, onder wie politicoloog Carolien van Ham (die het vertrouwen in de politiek onderzoekt), electoraal geograaf Josse de Voogd (gespecialiseerd in het verband tussen geografie en stemgedrag) en politicoloog Tom van der Meer (die veel weet over hoe kiezers zich tussen partijen bewegen). Ook wordt tijdens de uitzending ingezoomd op een aantal stembureaus, verspreid over het land, die een goed beeld geven van het sentiment onder de kiezers.

NOS Nederland Kiest: De Uitslagen
Woensdag 17 maart, 20.30-01.00 uur, NPO 1
Ook via NOS.nl, de NOS-app,  NPO Politiek en BVN


METEEN DE VOLGENDE OCHTEND OP DE HOOGTE
Het tellen van de stemmen gaat de hele nacht door en de NOS brengt de kijker vanaf de vroege ochtend tot het begin van de middag in lange Journaaluitzendingen op de hoogte van het laatste verkiezingsnieuws.

Tussen 06.00 en 09.30 uur komen de NOS Journaals rechtstreeks vanuit de Statenpassage in het Kamergebouw in Den Haag. Winfried Baijens presenteert de uitzendingen – in blokken van een half uur – en Malou Petter brengt de uitslagen.

Om 10.00 en 11.00 uur zijn er NOS Journaals van 25 minuten vanuit de studio in Hilversum, gepresenteerd door Jeroen Tjepkema.

Tussen 12.00 en 13.50 uur presenteert Simone Weimans een extra lang NOS Journaal, waarin de uitslag wordt geduid en reacties worden gepeild van politici, kiezers en maatschappelijke organisaties.

NOS Journaal
Donderdag 18 maart
06.00-09.30 uur, NPO 1
10.00-10.25 uur, NPO 1
11.00.11.25 uur, NPO 1
12.00-13.30 uur, NPO 1


Check hier het persdossier voor een overzicht van de NOS-activiteiten rond de verkiezingen

Deel dit artikel