Op 11 juli wordt in Bosnië en in Den Haag de val herdacht van de moslim-enclave Srebrenica, 25 jaar geleden. Met meer dan 8000 doden de eerste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De NOS zendt een verslag uit van beide herdenkingen, afgewisseld met reportages over overlevenden en getuigen. Centraal thema: hoe verwerk je een genocide? Het programma wordt gepresenteerd door Saïda Maggé. Te gast is onder anderen historica Monique Brinks, die namens Nederland nauw betrokken was bij het Herdenkingsmonument in Srebrenica.
In de reportages komen overlevenden aan het woord, zoals een destijds 17-jarige jongen die samen met zijn broer de bergen rond Srebrenica was ingevlucht. Hij overleefde als door een wonder, zijn broer niet. Op de plek waar zij elkaar voor het laatst zagen, deelt hij zijn herinneringen. Een vrouw die toen 9 was, verloor haar vader en twaalf andere naasten. Op haar 16e was zij degene die het lichaam van haar vader moest identificeren. Er is de Dutchbatter, toen 25 jaar, die vertelt hoe het drama van Srebrenica zijn leven heeft getekend. En de Bosnisch-Nederlandse architecte Arna Mačkić komt aan het woord over hoe zij met architectuur de verdeelde Bosnische bevolkingsgroepen wil verbinden.
Verder zijn er beelden van de herdenkingen, eerder op de dag, op Het Plein in Den Haag en bij het Herdenkingsmonument en de begraafplaats voor de slachtoffers in de buurt van Srebrenica.
Zo’n 40.000 Bosnische moslim-vluchtelingen rekenden in 1995 op bescherming van 420 lichtbewapende Dutchbat-militairen. Maar die bleken niet in staat te verhinderen dat Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Mladic Srebrenica onder de voet liepen. Vrouwen en kinderen mochten weg; alle mannen boven de 16 werden gevangen genomen. De meesten werden daarna geëxecuteerd; nog eens duizenden werden op de vlucht neergeschoten. Uiteindelijk kwamen meer dan 8000 moslimjongens en -mannen om het leven.
NOS 25 jaar na Srebrenica
Zaterdag 11 juli, 20.30-21.20 uur, NPO 2