De verkiezingen op NOS radio

De verkiezingen op NOS radio

Ook via de radio brengt de NOS de laatste politieke ontwikkelingen bij de mensen thuis of onderweg. In de reguliere nieuws- en actualiteitenprogramma’s het NOS Radio 1 Journaal, Nieuws en Co, NOS met het Oog op Morgen en de nieuwsbulletins. Daarnaast is er op 17 maart een avondvullende uitzending die in het teken staat van de uitslagen, de exit poll en de reacties daarop bij de politieke partijen en in het land. Hieronder een overzicht.

NOS RADIO 1 JOURNAAL
Tot de verkiezingsdag komt het NOS Radio 1 Journaal vanuit de Haagse redactie van de NOS. Dagelijks om half negen schuift daar een lijsttrekker aan tafel voor een vraaggesprek van een half uur met presentator Jurgen van den Berg en politiek verslaggever Xander van der Wulp. Verslaggever Jozephine Trehy gaat in deze periode het land in op zoek naar wat de kiezer bezighoudt. Die thema’s worden meteen erna doorgekopt naar parlementair verslaggever Wilco Boom, die vertelt hoe de verschillende partijen over die thema’s denken.
NOS Radio 1 Journaal
Maandag t/m vrijdag, 06.00-09.30 uur, zaterdag 07.00-08.30 uur NPO Radio 1


NIEUWS EN CO
Ook in Nieuws en Co veel aandacht voor de verkiezingen. Presentator Lara Rense neemt de luisteraar mee in de laatste ontwikkelingen. Verslaggever Waldy van Geenen gaat iedere avond bij kiezers op bezoek om met hen te praten over allerlei politieke thema’s. Bovendien kunnen die kiezers een vraag stellen aan de lijsttrekker die te gast is in het EO-programma Dit is de Dag, dat volgt op Nieuws en Co.
Nieuws en Co (NOS/NTR)
Maandag t/m vrijdag, 17.00-18.30 uur, NPO Radio 1


NOS MET HET OOG OP MORGEN
NOS Met het Oog op Morgen pakt de verkiezingen op eigen wijze aan. Zo volgen in de zaterdagse reeks afscheidsgesprekken met bewindspersonen uit het kabinet Rutte III nog vice-premier/minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) van Justitie en Veiligheid. Presentator Wilfried de Jong en Haags verslaggever Wilma Borgman nemen uitgebreid de tijd voor een persoonlijk gesprek.
Op andere dagen volgt ‘t Oog met enige regelmaat een panel van zwevende kiezers. Hoe bepalen zij hun stem? Welk vakje kleuren zij straks rood in het stemhokje?
Politicoloog en cabaretière Eveline van Rijswijk brengt een aantal odes aan het politieke bedrijf in al zijn aspecten. Met een knipoog.
NOS Met het Oog op Morgen
Dagelijks, 23.00-24.00 uur, NPO Radio 1


EXTRA BULLETINS OP 3FM EN FUNX
NOS op 3 besteedt op maandag 15 en dinsdag 16 maart in de bulletins op NPO 3FM en FunX extra aandacht aan de verkiezingen. Zo worden mbo-studenten gevolgd die in het kader van hun opleiding meehelpen op een stembureau. Op de verkiezingsdag zelf worden in de bulletins jongeren uit het hele land aan het woord gelaten en ‘s avonds – wanneer de uitslagen binnenkomen – zijn er van 21.00 tot en met 23.30 uur elk half uur extra nieuwuitzendingen.
Nieuwsbulletins NOS op 3 met verkiezingsnieuws
Maandag 15 t/m woensdag 17 maart, NPO 3FM en FunX


DE UITSLAGENAVOND
De uitslagen, de exitpoll en heel veel laatste verkiezingsnieuws. Vanuit de Thorbecke-zaal in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag praten Lara Rense en Tijs van den Brink de luisteraar bij. Voor de politieke duiding zit Wilma Borgman aan tafel. De ontwikkelingen worden besproken met gasten, er wordt geschakeld met verslaggevers in het land en uiteraard wordt de politieke partijen gevraagd om te reageren op de uitslagen.
NOS Nederland Kiest: De Uitslagen
Woensdag 17 maart, 20.30- ca. 01.00 uur, NPO Radio 1


Check hier het persdossier voor een overzicht van de NOS-activiteiten rond de verkiezingen

[Foto: ANP]

Deel dit artikel