Tien dagen geleden schreef ik in deze rubriek over corona en hoe we daar als redactie mee omgaan. Niet beseffend hoe snel onze wereld zou veranderen en hoeveel impact het virus zou hebben op het dagelijks doen en laten van ons allemaal.
We merken niet alleen aan de kijk- en clickcijfers hoe groot de behoefte aan nieuws en informatie over corona is: vele duizenden mensen mailen en bellen ons met vragen over corona. Vaak zijn dat vragen over hoe wij opereren en hoe we ervoor zorgen dat we zelf als redactie de ziekte niet verder verspreiden. Die vragen wil ik hier graag beantwoorden.
Cruciale beroepsgroepen
Voor de NOS, voor media, geldt een bijzondere omstandigheid. Specifiek voor corona zijn er door de overheid wat wordt genoemd cruciale beroepsgroepen gedefinieerd om de samenleving draaiende te houden. Daaronder vallen o.a. de zorg, de politie, de voedselketen en dus ook de media.
De gedachte erachter is dat het van groot maatschappelijk belang is om geïnformeerd te zijn over de pandemie en alle maatregelen die worden genomen om de effecten te verminderen. En dat betekent dat de NOS niet kan (en niet wil) besluiten om met uitzenden te stoppen.
Hoe gaan we dan te werk?
Uitgangspunt bij onze aanpak en werkwijze is het beleid van het RIVM. Dus geven we onze collega’s mee: werk zoveel mogelijk thuis, nies en hoest standaard aan de binnenkant van je elleboog, gebruik alcoholische doekjes om je telefoon met enige regelmaat te ontsmetten, vermijd risicogebieden, geef geen handen etc.
We hebben daarnaast intern een hele serie concrete werkafspraken gemaakt bovenop wat voor iedereen in Nederland geldt en waar vooral onze verslaggevers mee te maken hebben.
Een belangrijk issue is het gebruik van microfoons en zogeheten plopkappen (dat is de witte schuimrubberen dop op een microfoon waar het NOS-logo op staat, en die windgeruis moet dempen). Daar krijgen we ook veel vragen van kijkers over. Virologen zeggen ons dat het gebruik van plopkappen geen extra risico is.
Maar voor alle zekerheid hebben we daar toch nadere afspraken over gemaakt:
- Gebruik de microfoon als we iemand interviewen waar het kan zonder die plopkap en maak de microfoon telkens schoon met een desinfecterend doekje
- Elke verslaggever heeft zijn eigen plopkap dus verslaggevers kunnen hem wel gebruiken in een gesprek met de presentator in de studio
- Als je bijvoorbeeld in een ziekenhuis of een andere kwetsbare plek bent, let dan op dat je het hygiëneprotocol van dat ziekenhuis en het RIVM extra goed volgt
- Houd afstand tot de mensen om je heen. Ook als je een gesprek opneemt
- De druk op de NOS is nu groot maar pak je rust, want dat is ook een heel belangrijke preventieve maatregel
Verder hebben we aan alle verslaggevers en cameramensen pakketjes met o.a. desinfecterende gel en doekjes beschikbaar gesteld.
Het advies om thuis te werken volgen we zoveel mogelijk op, maar het nieuws verslaan betekent onvermijdelijk ook samenwerken op de redactie. Daar zijn de studio`s, daar moeten veel praktische dingen met elkaar worden afgestemd.
Op de redactie zijn nu veel minder mensen dan normaal en de we houden afstand door bureaus vrij te laten waar het kan.
We zijn ook aan het nadenken over onze programmering. Er is nu nog geen sprake van, maar als veel collega’s ziek zouden worden, moeten we misschien minder onderwerpen gaan maken of sommige uitzendingen schrappen.
Concrete afspraken zijn daar nog niet over, maar we zijn ons wel zeer bewust dat dat moment kan komen.
Marcel Gelauff
Hoofdredacteur NOS Nieuws