Dinsdag 5 mei: 70 jaar Bevrijding

Dinsdag 5 mei: 70 jaar Bevrijding

In mei van dit jaar is het zeventig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse overheersing en dat in Europa een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Dat wordt op veel verschillende manieren gevierd. De NOS doet daar traditiegetrouw verslag van én maakt een bijzondere uitzending waarin de chaos rond de Duitse overgave op een actuele manier over het voetlicht wordt gebracht.

NOS 70 jaar bevrijding: Veteranendefilé Wageningen
Rechtstreeks verslag van het bevrijdingsdefilé in Wageningen, de plaats waar zeventig jaar geleden onder toeziend oog van prins Bernhard werd onderhandeld over de uitwerking van de Duitse capitulatie. Het defilé wordt afgenomen door minister Hennis-Plasschaert van Defensie. Speciale aandacht is er voor de Canadese veteranen die vanwege het jubileumjaar in groten getale aanwezig zullen zijn – hiernaartoe gebracht door vliegtuigen van de luchtmacht.

15.15-16.30 uur, NPO 1
Presentatie: Jeroen Overbeek. 

 

NOS 70 jaar bevrijding: De meidagen van 1945
Op 4 mei capituleert het Duitse leger. Een dag later wordt die capitulatie verder uitgewerkt in Wageningen, maar tussen dat moment en de uiteindelijke bevrijding  door de geallieerden gaat er nog heel veel mis. In deze uitzending worden op een bijzondere manier die vaak chaotische gebeurtenissen in de dagen rond de bevrijding belicht, namelijk alsof ze vandaag gebeuren. Dus staan NOS-verslaggevers op de plekken waar belangrijke geallieerde troepenbewegingen plaatsvonden. En belichten correspondenten de belangrijkste politieke beslissingen vanuit de steden waar die beslissingen zeventig jaar geleden werden genomen.

18.21-19.52 uur, NPO 1
Presentatie: Rob Trip en Dionne Stax.

 

NOS 70 jaar bevrijding: 5 mei-concert
Een impressie van de viering van Bevrijdingsdag in het hele land wordt gevolgd door het 5 mei-concert vanaf de Amstel in Amsterdam, in aanwezigheid van onder anderen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Het concert wordt dit jaar verzorgd door het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) onder leiding van de Amerikaan Clark Rundell. Dit jaar zijn er drie solisten : Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca, die speciaal voor deze gelegenheid nieuwe nummers schrijven.

20.30-22.05 uur, NPO 1
Presentatie: Rik van de Westelaken.

 

NOS 70 jaar bevrijding: De bevrijdingsfestivals

De Ambassadeurs van de Vrijheid 2015 – Caro Emerald, Dotan, Jett Rebel en MainStreet – reizen vandaag langs de veertien Bevrijdingsfestivals in het land – niet alleen om op te treden, maar ook om stil te staan bij vrijheid – in Nederland en de rest van de wereld. In de uitzending zijn daarvan reportages te zien. Presentator Winfried Baijens laat zien hoe het er op het Bevrijdingsfestival in Zwolle aan toe gaat.

23.08-23.39 uur, NPO 3

 

 

 

Deel dit artikel