EBU-prijs voor Jeugdjournaal

EBU-prijs voor Jeugdjournaal

Het NOS Jeugdjournaal heeft tijdens het congres van Europese jeugdjournaals in Parijs de ‘EBU Kids News Award’ gewonnen voor een item over menstruatie. De reportage was van verslaggever Malou Petter, naar een idee van Lotje Boogmans. Sanne de Ronden deed de eindredactie. De prijs voor beste doelgroep-reportage wordt elk jaar uitgereikt. Er deden in totaal 15 programma’s mee.
 
De jury bestond uit de hoofdredacteuren/chefs van alle bij de EBU aangesloten kindernieuws-programma’s in Europa en Canada. Ieder programma kon één video insturen. Andere kanshebbers waren onder meer het Deense Ultra Nyt, Lila Aktuellt uit Zweden en het Britse BBC Newsround.
 
De Denen maakten een reportage over verplicht naakt douchen na de gymles en hoe kinderen zich daarbij voelen, de collega’s uit Zweden deden een omvangrijk onderzoek naar het grote aantal beveiligingscamera’s op scholen en de BBC stuurde een special in over gameverslaving onder kinderen in Zuid-Korea. Maar de meeste stemmen gingen dus naar het NOS Jeugdjournaal
 
Volgens de jury is de aanpak van het onderwerp ongesteldheid taboedoorbrekend. ‘Een moeilijk verhaal, vermakelijk gebracht, maar toch ook zeer inhoudelijk.’ De kinderen in de video werden ‘dapper en verfrissend’ genoemd. Meerdere juryleden loofden de wijze waarop Petter ook de jongens een rol in het onderwerp had gegeven.
 
Jeugdjournaal-chef Ronald Bartlema reageert trots: “Een erkenning voor het vakmanschap van Malou en tegelijkertijd een erkenning voor de hele redactie die elke dag op zoek is naar onderscheidende doelgroep verhalen, die een essentieel onderdeel vormen van ons 20 minuten format.”
 
De reportage is terug te zien via onderstaande link.
 
 
Deel dit artikel