EBU-prijs voor Zapp-Weekjournaal

EBU-prijs voor Zapp-Weekjournaal

Het programma bestaat nog maar net een jaar, maar het Zapp Weekjournaal sleepte op een EBU-bijeenkomst in Boedapest meteen al een prijs in de wacht. Tijdens de Youth News Exchange werd het jongerenprogramma onderscheiden met de YNE Award 2015, een jaarlijkse televisieprijs voor de beste reportage, uitgezonden door een Europees nieuwsprogramma voor kinderen.

Vertegenwoordigers van Europese jeugdjournaals kozen met een overgrote meerderheid  voor het portret dat verslaggever Lucas van den Meerendonk en cameraman Marco Prins op Lesbos maakten van het 12-jarige meisje Amal. In de reportage is te zien hoe Amal en haar familie samen met tientallen andere vluchtelingen in een rubberbootje aankomt op het strand van het Griekse eiland. Lucas volgde haar moeizame tocht over het eiland tot het moment dat ze met een veerboot haar weg vervolgt naar Athene. http://jeugdjournaal.nl/artikel/845359-amal-12-vluchtte-uit-syrie.html.

Eindredacteur Jochem Nühn van het NOS Jeugdjournaal is trots op de onderscheiding. “Dit is een fraaie beloning voor het harde werk van de redactie van het Zapp Weekjournaal. Het is niet zomaar een prijs. Het is een erkenning van kritische collega-programmamakers uit heel Europa.”

De tweede prijs ging naar BBC Newsround voor een item over Hiroshima. De BBC tekende in een animatie de getuigenis op van een 84-jarige Japanse vrouw. Zij vertelt hoe zij als meisje van 14 de bombardementen op Japan beleefde. http://jeugdjournaal.nl/artikel/830256-bun-was-14-toen-de-atoombom-viel.html

De derde prijs was voor Les Niouzz, het jeugdjournaal van de Waalse omroep RTBF. In het vernieuwde format van Les Niouzz wordt op humoristische wijze het nieuws belicht.

 

Deel dit artikel