Eigen site voor samenwerkingsproject met lokale en regionale omroep

Eigen site voor samenwerkingsproject met lokale en regionale omroep

Wie wil weten hoe het staat met het samenwerkingsproject tussen de lokale en regionale omroepen en de NOS, kan vanaf vandaag terecht op de site www.versterkinglokalejournalistiek.nl. Een titel die de lading dekt: er staan lokale verhalen in die het brachten tot regionaal en soms ook NOS nieuws, en artikelen over het dagelijks werk van de nieuwe lokale journalisten en over hoe ook op lokaal niveau tegels kunnen worden gelicht.

Even opfrissen: in het project Versterking Lokale Journalistiek werken de lokale en regionale omroepen en de NOS samen. De bedoeling: enerzijds het lokale nieuws een kwaliteitsimpuls geven (om zo de lokale democratie gezond te houden) en anderzijds ervoor zorgen dat relevante lokale berichten makkelijker het regionale of zelfs landelijke nieuws halen.

Op stoom
En dat lukt, zegt projectleider Marieke Bakker: “In januari zijn we gaan werven, daarna zijn we de 63 aangestelde journalisten gaan opleiden en begin mei zijn de eerste tientallen aan de slag gegaan. Het project komt nu echt op stoom. Er zijn al 3900 artikelen en video-items lokaal gepubliceerd; zo’n 1200 daarvan haalden ook het regionale nieuws en enkele tientallen verschenen bij de NOS op de site en in de app.”

“Zo kwam een van de lokale projectjournalisten de besmettingshaard in Aspen Valley op het spoor. Dat werd vervolgens regionaal opgepakt en toen landelijk, door de NOS. Die verslaggeving leidde tot de ophef over het landelijke Testen voor Toegang-beleid. Verder zitten er nu in veel gemeenten weer journalisten bij raadsvergaderingen en anderen hebben tijd om in lokale dossiers te duiken. Op de nieuwe site staan mooie voorbeelden in de rubriek Onze verhalen. En daar gaan er natuurlijk nog veel meer bij komen.”

De site
De nieuwe site www.versterkinglokalejournalistiek.nl is een work in progress en wordt de komende tijd verder gevuld met de mooiste verhalen en resultaten en met de portretten en korte biografieën van de deelnemende journalisten.

De deelnemende lokale omroepen zijn:
AT5, 1Twente, Bie Os, Bollenstreek Omroep, DTV, Easy FM Almere, Go RTV, Haarlem 105, LEO Middelsé, Noordkop Centraal, Omroep Assen, Omroep Delft, Omroep Tilburg, Omroep Venlo, OOG, Open Rotterdam, Radio Lelystad, Regio 8, Regio 90, Regio Noordkop, Regio TV DE Bilt/ Roulette FM, RN7, RTV Arnhem, RTV Dordrecht, RTV Focus Zwolle, RTV Gouwestad, RTV Krimpenerwaard, RTV Lansingerland, Sleutelstad, RTV Maastricht, RTV NOF, RTV Noordoost Twente, RTV Ronde Venen, RTV Stichtse Vecht, RTV1, Schie, Slotstad RTV, Streekomroep de Bevelanden, Studio 040, Weeff, WFM, WOS, Zo34, ZO-NWS, ZuidWest TV / ZuidWest FM.

Deel dit artikel