Eindejaarsprogrammering NOS 2022

Eindejaarsprogrammering NOS 2022

Traditiegetrouw opent het NOS|NOC*NSF Sportgala de eindejaarsprogrammering van de NOS. Met de kersttoespraak van koning Willem-Alexander, een groot aantal jaaroverzichten, het Aftelmoment en tot slot – op Nieuwjaarsdag – natuurlijk het Nieuwjaarsconcert, skispringen in Garmisch Partenkirchen en het NK Marathonschaatsen. Hieronder staat alles op een rijtje.

NOS|NOC*NSF Sportgala 2022
Op woensdagavond 21 december worden de jaarlijkse sportprijzen uitgereikt op het NOS|NOC*NSF Sportgala. In de AFAS Live in Amsterdam maakt de absolute top van de Nederlandse sport bekend wie zich Sportman, Sportvrouw, Paralympische sporter, Sportploeg en Coach van het jaar mag noemen.
Het NOS|NOC*NSF Sportgala is dit jaar anders van opzet: het gala-concept is vervangen door een inhoudelijk journalistiek programma met volop aandacht voor de verhalen van de genomineerde sporters en coaches en hun prestaties. De uitzending wordt omlijst met muziek en terugblikken op de memorabele sportmomenten van het afgelopen jaar.
De presentatie is in handen van Dione de Graaff en Herman van der Zandt.
Woensdag 21 december, 20.34-22.05 uur, NPO 1 en BVN

NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht 2022
In het Jaaroverzicht 2022 van het NOS Jeugdjournaal nemen Evita Mac-nack en Benjamin Kat kinderen mee langs de grote nieuwsonderwerpen van het afgelopen jaar: de oorlog in Oekraïne, de stijgende prijzen, het overlijden van de Britse koningin Elizabeth en het gedoe over de wolf in ons land. Ook aandacht voor kinderen die dit jaar in het nieuws waren. En de toponderwerpen volgens de kinderen zelf: hun favoriete nieuws over dieren, muziek, bloopers, virals en nog meer!
Zaterdag 24 december, 19.05-19.51 uur, NPO 3 en (op zondag 25 december) BVN

Kersttoespraak koning Willem-Alexander
Op Eerste Kerstdag spreekt koning Willem-Alexander vanaf Huis ten Bosch zijn jaarlijkse kerstboodschap uit.
Zondag 25 december
13.00-13.10 uur, NPO 1 (met gebarentolk: NPO 2) en BVN
18.05-18.15, NPO 1 (herhaling) en BVN

Lang Jaar Kort – bonusafleveringen podcast Lang Verhaal Kort
Op de nietszeggende dagen tussen kerst en oud en nieuw hoef je je niet te vervelen, want NOS op 3 komt vijf dagen op een rij met een bonusaflevering van Lang Verhaal Kort: Lang Jaar Kort.
Kun je wel een opfrisser gebruiken bij het dossier over de stikstofcrisis of ben je nieuwsgierig hoe het er nu voor staat met de oorlog in Oekraïne? In elke aflevering blikt presentator Jasper Stads in vijf minuten terug op een nieuwsthema van het afgelopen jaar. Zo kun je het nieuws volgend jaar nog beter volgen.
Maandag 26 december t/m vrijdag 30 december, via NPO Luister of je favoriete podcast-app

NOS Schaatsen: NK allround en sprint
Na kerst komen de beste Nederlandse schaatsers in actie op de NK Allround en Sprint. De NOS is er twee dagen live bij vanuit Thialf. Presentatie: Jeroen Stomphorst. Commentaar: Herbert Dijkstra, Erik van Dijk en Martin Hersman.
Dinsdag 27 december, 13.15-19.51 uur NPO 1, NOS.nl, NOS-app
Woensdag 28 december, 13.15-19.51 uur NPO 1, NOS.nl, NOS-app

Jaaroverzicht NOS Journaal 2022
Het jaar 2022 werd gedomineerd door de oorlog in Oekraïne, de stikstofcrisis en de ongekend grote inflatie. Presentator Winfried Baijens reist door de geschiedenis van dit jaar en bezoekt locaties waar het nieuws vandaan kwam. Met betrokkenen, zoals boeren en gezinnen die krap bij kas zijn komen te zitten, blikt hij terug ​op het afgelopen jaar én vooruit naar het nieuwe jaar. Ook heeft de NOS enkele Oekraïners gevolgd sinds het begin van de Russische inval. Zoals een Oekraïense vrouw uit de buurt van Kiev, die – nadat de Russen haar man hadden vermoord – het leven met haar kinderen weer probeert op te bouwen. Of de Oekraïners die destijds naar Nederland vluchtten: hoe zijn ze opgevangen en hoe vergaat het hen sindsdien?
Woensdag 28 december, 21.21-22.27 uur, NPO 1 en BVN

NOS Stories: De Nieuwsjacht
Een driedaagse speurtocht die leidt tot een telefoonnummer. Los jij het mysterie op door het nummer te achterhalen? Vanaf 28 december blikt NOS Stories met twaalf video’s terug op nieuwsgebeurtenissen van het afgelopen jaar. Maar dat niet alleen: de twaalf video’s zijn ieder opgenomen in een andere provincie en bevatten een cijfer. Vind alle elf cijfers en één teken en ontrafel het telefoonnummer. Alleen… de cijfers staan nog niet in de juiste volgorde. Daar kun je thuis achter komen, maar nog beter: ga erop uit en vind de paarse schijf die in iedere provincie verstopt ligt en je komt nóg dichter bij de oplossing. De winnaar krijgt de kans om de redactie van NOS Stories te bezoeken en zijn/haar presentatie skills te oefenen met het presenteren van de NOS Stories Nieuwsquiz.  

Woensdag 28 december t/m vrijdag 30 december, NOS Stories op Instagram

NOS Uit het Leven 2022
Voor de dertiende keer biedt Herman van der Zandt een overzicht van bekende en minder bekende mensen die in het afgelopen jaar zijn overleden. Nederlanders (Hennie Vrienten, Leontien Ceulemans, Pierre Kartner, Remco Campert en de oudste groenteman van Nederland) en mensen uit andere landen (Jerry Lee Lewis, koningin Elizabeth, Michael Gorbatsjov, Madeleine Albright, Olivia Newton John en de uitvinder van de GIF’jes). En nog vele anderen.
Donderdag 29 december, 21.24-22.25 uur, NPO 1 en BVN

NOSop3 Jaaroverzicht op 3FM: poedersuiker uit je radio 

NOSop3 maakt het langste jaaroverzicht op radio. Maar liefst zes uur lang praten presentatoren Sid van der Linden en Hanneke van Zessen met dj’s, luisteraars en gasten over de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar. In de 3FM-studio schuiven onder meer aan: de NOSop3-verslaggever die door heroverd gebied trok in Oekraïne, een hulpverlener die tenten opzette in Ter Apel en een artiest die eindelijk weer eens op een festival stond. Maar er is ook ruimte voor bijzondere mensen en nieuws waar we vrolijk van werden, zoals de TiktTokker die met de meme  ‘Marco, prima!’ kwam, de bijzondere verhalen op de sportvelden en de teleurgestelde Stones-fan Corrie. 
Zaterdag 31 december, 12.00-18.00 uur, NPO 3FM

NOS Oranje Jaaroverzicht 2022
Terugblik op de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar rond de koninklijke familie. Met extra aandacht voor kroonprinses Amalia. Zij begon aan haar studie, maar kon vanwege bedreigingen niet haar studentenhuis in Amsterdam betrekken en ook niet deelnemen aan het studentenleven daar. Daarnaast was ze voor het eerst aanwezig op Prinsjesdag, omdat ze inmiddels 18 jaar is. Verder wordt teruggekeken op de staatsbezoeken aan Oostenrijk, Zweden en Griekenland en op de buitenlandse reizen van koningin Máxima, in haar hoedanigheid van speciale VN-gezant voor het toegankelijk maken van financiële diensten. Ook de populariteit van het koningshuis komt aan de orde en er is een vooruitblik naar 2023, wanneer koning Willem Alexander tien jaar op de troon zit. De uitzending wordt gepresenteerd door Malou Petter. Voor de duiding wordt zij terzijde gestaan door verslaggever Koninklijk Huis Albert Bos.
Zaterdag 31 december, 19.14-19.50 uur, NPO 2 en (op maandag 2 januari) BVN

Nationaal Aftelmoment 2022
Vanuit het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum, waar dan de laatste platen van de Top 2000 klinken, haalt presentator Sjoerd van Ramshorst nog één keer de mooiste momenten van 2022 terug in de herinnering. Natuurlijk wordt afgeteld naar het nieuwe jaar, dat wordt ingeluid met vuurwerk en een proost met het publiek.
Zaterdag 31 december, 23.49-00.10 uur, NPO 1, NPO 2 en BVN

NOS Nieuwjaarsconcert 2023
Het traditionele Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker staat onder leiding van Franz Welser-Möst. Het is – na 2011 en 2013 – de derde keer dat de Oostenrijker op de bok staat tijdens het Nieuwjaarsconcert. De muziek van de Strauss-familie en tijdgenoten wordt uitgezonden in meer dan negentig landen. Het commentaar bij de uitzending is in handen van Margriet Vroomans.
Zondag 1 januari, 11.15-13.45 uur, NPO 1

NOS Sport: Skispringen Garmisch-Partenkirchen
Het eerste sportprogramma van het nieuwe jaar is zoals altijd het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen. Op 1 januari is de rechtstreekse uitzending van de tweede wedstrijd van het Vierschansentoernooi. Het commentaar is van Ayolt Kloosterboer.
Zondag 1 januari, 14.01-16.53 uur, NPO 1

NOS Sport: NK Marathon Schaatsen
Grotendeels rechtstreeks verslag van de Nederlandse Kampioenschappen Marathonschaatsen op kunstijs, vanaf IJsbaan Twente. Eerst komen de vrouwen in actie; daarna is het de beurt aan de mannen. De presentatie is in handen van Jeroen Stomphorst
Zondag 1 januari, 16.58-18.46 uur, NPO 1


Foto: ANP

Deel dit artikel