Het is vaker dit jaar gezegd en geschreven, het jaar 2016 is een topjaar voor NOS Studio Sport. Naast het uitzenden van grote sportevenementen als Roland Garros, EK Voetbal, Tour de France en Olympische Spelen wordt niet alleen verslag gedaan van de EK Atletiek in Amsterdam, maar is NOS Studio Sport ook verantwoordelijk voor alle beelden die worden gemaakt en die vervolgens in 27 landen zullen worden uitgezonden. Een monsterklus waar de sportafdeling al maanden mee bezig is.
“Sinds september 2015 ben ik fulltime aan de slag om dit project voor te bereiden, maar eigenlijk ben ik al in januari 2015 begonnen”, vertelt producer Astrid Dutrenit (41), die samen met regisseur Arjan Hanekamp de projectleiding heeft. “Uiteraard zijn we met een heel groot team bezig om deze klus te klaren. In totaal zijn 330 mensen betrokken bij de verschillende uitzendingen en voorbereidende werkzaamheden. Daarnaast komen 22 televisie- en radioteams uit verschillende landen op bezoek om de atletiekwedstrijden voor hun land te volgen. De Duitsers op kop, gevolgd door omroepen uit Frankrijk, Italië en Noorwegen. En als Rusland medio juni toch toestemming krijgt om mee te doen, dan komt er ongetwijfeld nog een delegatie uit dat land deze kant op.
Voor al die omroepen moeten faciliteiten worden geregeld zoals redactieplekken, studio’s, internetverbindingen en andere communicatiemiddelen. Een klus apart. “Dit is een van de grootste projecten die wij als NOS organiseren, je kunt het vergelijken met het EK Voetbal in 2000 en met de Elfstedentocht. Maar dit is toch net iets anders omdat we de host broadcaster zijn voor alle buitenlandse zenders. In tegenstelling tot het EK Voetbal vinden bij de Europese Kampioenschappen Atletiek verschillende onderdelen tegelijkertijd plaats. Alle acht regiewagens met 77 camera’s moeten die verschillende disciplines op hetzelfde tijdstip coveren. Er worden acht feeds geproduceerd waaronder een integrated feed die alle hoogtepunten per sessie laat zien, een moeilijke en arbeidsintensieve klus.
Volgens Dutrenit is het opmerkelijk dat deze keer met een heel jonge productieploeg wordt gewerkt: “De leeftijden van de leden van deze ‘kernploeg’ variëren van 23 tot 43 jaar. Geweldig dat we met zo’n relatief jonge ploeg professionals aan de slag kunnen”. Nog een indrukwekkend getal: rond het Olympisch Stadion komen 70 portacabins te staan waarvan een deel op een ponton op het water komt te drijven. Dutrenit: “Het is fantastisch dat de organisatie heeft gekozen voor het Olympisch Stadion, het is een mooie historische plek, maar qua techniek is de locatie eigenlijk absoluut onpraktisch. Omdat het een rijksmonument is, mag er nog geen schroef in de muur worden gedraaid en ook de ruimte rondom het stadion is veel te klein. Maar met enige inventiviteit hebben we toch alles kunnen oplossen.”
Een flinke stap in het verbeteren van de efficiency is het ontwikkelen van een speciale webshop waarin omroepen kunnen aangeven wat hun wensen zijn. “Dit is de eerste keer dat zo’n webshop is ontwikkeld door de NOS en daar gaan we in de toekomst veel plezier van beleven als de NOS opnieuw host broadcaster is.”
De kernploeg heeft nog een paar weken om de puntjes op de i te zetten, het draaiboek van bijna tien centimeter dik ligt al klaar. “Er komt een fantastische Sportzomer aan en wij zijn heel trots dat wij hier deel van mogen uitmaken. En hopelijk wint Dafne Schippers opnieuw!”
EK Atletiek in Amsterdam
woensdag 6 tot en met zondag 10 juli 2016
[Foto mascotte: ANP / Foto NOS-ploeg: NOS/Stefan Heijdendael]]