EK Atletiek megaklus voor NOS

EK Atletiek megaklus voor NOS

Grote evenementen werpen hun schaduw vooruit. Maar de schaduw van de Europese Kampioenschappen Atletiek in 2016 in Amsterdam is wel een hele grote. Voor Amsterdam, maar zeker ook voor de NOS, de host broadcaster van het evenement. Dat bleek tijdens een presentatie van regisseur Arjan Hanekamp, die voor de NOS het evenement leidt. Er staat nogal wat te gebeuren: 1500 atleten uit 50 landen met wedstrijden in 44 disciplines. Dat doe je niet zomaar, en daarom zijn de voorbereidingen al in januari 2013 begonnen met het maken van een timetable.

Allereerst de locatie: het Olympisch Stadion in Amsterdam. Dat is een rijksmonument uit 1928. Probleem is bijvoorbeeld dat er veel te weinig licht is, zegt Hanekamp. “Er zijn geen faciliteiten voor televisie, geen commentaarposities, er is geen perscentrum en geen plek voor bijvoorbeeld vip-ruimtes. En er is nog een tweede locatie: het Museumplein, waar de discuswerpers en speerwerpers hun wedstrijden zullen afwerken tegen het decor van het Rijksmuseum, net als de atleten die de halve marathon lopen. Daarvoor moesten allemaal oplossingen gevonden worden.”

Om alle wedstrijdonderdelen zo goed mogelijk in beeld te brengen, en aan de vraag van de buitenlandse broadcasters te kunnen voldoen, wordt een imposante opname- en uitzendstructuur opgetuigd. Acht regiewagens gaan de beelden van de 75 camera’s in en rond het stadion in acht feeds naar het zenuwcentrum overbrengen: het Technical Operations Centre. Van daaruit gaan de opnames vervolgens naar de binnen- en buitenlandse zenders. Omdat dat een bijzonder complexe operatie is, wordt gebruikgemaakt van de systemen die worden ingezet bij het Eurovisie Songfestival. Overigens gaat een flink deel van de apparatuur direct na de EK in Amsterdam door naar Rio de Janeiro, waar ze hard nodig zijn voor de Olympische Spelen.

Inmiddels hebben zich diverse televisiezenders aangemeld. Zo komen de Duitsers (ARD/ZDF) met 115 man, France TV stuurt 80 mensen naar Amsterdam en het Finse YLE vliegt 45 medewerkers in. Ook Eurosport en tv-zenders uit Zweden en Noorwegen hebben al geboekt. Grote afwezige is de BBC. De Britten hebben het te druk met Wimbledon, de Tour, het EK Voetbal en de Olympische Spelen en maken voor het atletiektoernooi gebruik van de world feed, het centrale beeldaanbod vanuit het zenuwcentrum. En wij zelf dan, tenslotte? Nou, wij zijn goed vertegenwoordigd, zegt Hanekamp. Tijdens de komende EK Atletiek zit de NOS zo’n 300 mensen in, voornamelijk ingehuurde technici. Voor alweer een drukke sportzomer.      

Deel dit artikel