EK-duel tegen Letland leidt tot records

EK-duel tegen Letland leidt tot records

Niet alleen de spelers van het Nederlands elftal, maar ook de televisiekijkers stonden gisteravond op scherp voor het EK-kwalificatieduel tegen Letland. Ruim 4,3 miljoen mensen hadden afgestemd op de wedstrijd waaraan bondscoach Guus Hiddink zijn aanblijven had verbonden.

Het is voor het eerst in tijden dat een kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal zo veel kijkers trok. We moeten terug naar 15 november 1989, om precies te zijn. In de aanloop naar het mislukte WK van 1990 in Italië ontving Oranje Finland. In de Kuip werd het 3-0 en 4,5 miljoen televisiekijkers waren daar getuige van.

4,3 miljoen kijkers voor de wedstrijd zelf dus; 1,6 miljoen voor de voorbeschouwing en 2,2 miljoen voor de nabeschouwing. Tussen wedstrijd en nabeschouwing zat het NOS Journaal van 20.00 uur en dat haalde in de ‘slipstream’ van het voetbal eveneens een record: bijna 4 miljoen voetballiefhebbers pikten ook het wereldnieuws mee. De laatste keer dat het NOS Journaal zo’n groot publiek trok was op zondag 3 april 2005. Paus Johannes Paulus II was de avond tevoren overleden. Bovendien werd het zondagse Achtuurjournaal toen nog op Nederland 1 en 2 tegelijk uitgezonden.

Deel dit artikel