Erectie Jan Roos

Erectie Jan Roos

Taal is altijd in ontwikkeling en dat betekent dat de taal en toon van de NOS meebewegen met de tijd waarin we leven. We gaan daar waar ons publiek gaat zonder dat we als NOS onherkenbaar worden en aantasten wat we willen zijn: een 24/7 nieuwsrubriek die op alle media feitelijk en betrouwbaar bericht.

Onze taal op televisie ligt ergens tussen geschreven en gesproken taal in. Op NOS.nl en de apps zijn er vooral zakelijk geschreven nieuws- en achtergrondberichten en op de sociale media is onze toon juist weer minder formeel.

Op de radio zijn toon en aanpak door de presentator misschien nog wel bepalender dan op TV. Begin dit jaar werd Jurgen van den Berg de presentator van het NOS Radio 1 Journaal. Hij slaagt er elke ochtend weer in samen met Amber Brantsen een sfeer te creëren, die newsy, journalistiek, informatief en urgent is, maar de luisteraar ook dichtbij haalt en de gelegenheid biedt redelijk ontspannen maar wel geïnformeerd aan een nieuwe dag te beginnen.

Dat doen ze knap samen, die combinatie van nieuwsjournalistiek en empathie. Dat willen we ook en dat uit zich onder meer in die losse en ontspannen toon. Zo kon het gebeuren dat Jurgen op 6 april, de dag van het referendum, initiatiefnemer Jan Roos aan de telefoon had en hem vroeg: Jan, goedemorgen, ben jij vanmorgen toch wakker geworden met een lichte erectie?

Die vraag leverde reacties op van luisteraars die het ongepast vonden. Die reactie was aan de ene kant wel begrijpelijk. Iedereen snapte natuurlijk wel wat Jurgen wel en niet bedoelde en heel schokkend was het allemaal niet, maar dit was in deze betekenis wat minder des NOS. Dus dat verrast en leidde misschien wat af van waar het gesprek met Jan Roos over zou gaan.

Maar belangrijk daarbij: Jurgen vroeg het niet zomaar op deze manier. Hij probeert in elk gesprek aan te sluiten bij zijn gesprekspartner en wil ook verrassen en variëren. In dit geval geldt vooral: dit was de taal van Jan Roos zelf en bij iemand anders zou hij het natuurlijk nooit zo vragen. Het resultaat was dat het ijs werd gebroken en er een echt gesprek ontstond en dat was precies zijn bedoeling.

Overigens, Jurgen hoort altijd graag wat de luisteraar van het NOS Radio 1 Journaal vindt. Elke dag is er daarom om 9.10 uur de rubriek De Kritiek van Jan Publiek. Blijf reageren dus.

[Hoofdredactie NOS Nieuws]

Deel dit artikel