Experiment: NOS Nieuws van de Week

Experiment: NOS Nieuws van de Week

De NOS is deze maand met iets nieuws begonnen: het NOS Nieuws van de Week. Dat is een wekelijks digitaal journaal van tien minuten voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Voorlopig gaat het nog om een experiment, bedoeld voor taalcursisten. In elke aflevering komen drie nieuwsonderwerpen aan bod, uitgelegd in makkelijke taal. Ook houden de makers rekening met de toon, het tempo, het gebruik van filmpjes en met de vormgeving. De eerste NOS Nieuws van de Week-uitzending is hier te bekijken.

De NOS is een publieke omroep, betaald door alle inwoners van Nederland. Daarom vinden we het belangrijk dat iedereen ons nieuws kan volgen. Er zijn in ons land 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Voor hen is het nieuwe journaal bedoeld. In het afgelopen anderhalf jaar hebben we, in nauw contact met de Stichting Lezen en Schrijven en de doelgroep, onderzocht wat de behoefte is en op welke manier laaggeletterden het nieuws willen ontvangen. Er zijn vele gesprekken geweest en we hebben testuitzendingen gemaakt. Die hebben we laten zien aan mensen die taallessen geven én aan mensen die taallessen volgen. Zo hebben we het format van NOS Nieuws van de Week ontwikkeld.

Hoe bereikt de NOS deze doelgroep?
We beginnen met de mensen die taallessen volgen. In de klas kunnen ze de journaals bekijken en bespreken. Voor ons is dat ook een goede manier om feedback te ontvangen, zodat we deze journaals verder kunnen verbeteren. Na elke aflevering wordt die feedback door de makers uitgebreid besproken. De journaals worden niet uitgezonden op tv: ze zijn alleen online, op YouTube, te vinden. Eerst via een zogeheten besloten link. In een volgende fase hopen we dat het NOS Nieuws van de Week zich verder verspreidt. Dan zullen we de afleveringen op een openbare YouTube-link zetten.

We zijn van plan het NOS Nieuws van de Week tot in elk geval eind maart 2022 te maken. En liefst daarna ook. Maar dat hangt af van onze evaluatie: gaan genoeg mensen die moeite hebben met lezen en schrijven de journaals bekijken? Voelen ze zich daarna ook goed geïnformeerd? Dat soort vragen komt dan aan de orde.

Nieuwsbrief 
Elke week versturen we een nieuwsbrief met informatie over het NOS Nieuws van de Week. Daar staat ook een vragenlijst in om feedback op te halen. Gebruikers kunnen in de nieuwsbrief per onderwerp iets kwijt, maar ze kunnen ook vragen stellen over het hele journaal. Daarnaast zijn we per mail te bereiken via nieuwsvandeweek@nos.nl.

Deel dit artikel