Expositie Show me the News in Hilversum

Expositie Show me the News in Hilversum

Het zal niemand ontgaan zijn. Nieuws wordt steeds meer in beelden gebracht, kijk maar naar de nieuwe website van de NOS en naar het NOS Journaal. Ook bij andere nieuwsmedia hebben beelden een prominentere plaats gekregen. Reden voor Museum Hilversum om daar een speciale tentoonstelling aan te wijden. Zaterdag 17 januari opent daar de expositie ‘Show me the News’, waar de overgang van tekstcultuur naar beeldcultuur in het nieuws wordt weergegeven. 

Het museum geeft een overzicht van de vormgeving van de twee belangrijkste Nederlandse nieuwsprogramma’s: het NOS Journaal en RTL Nieuws. Er is werk te zien van decorontwerpers, grafisch ontwerpers en componisten die het nieuws een moderner gezicht gaven. Ook zijn er foto’s van persfotograaf Bert Verhoeff, en is er bijzondere videokunst over nieuws te zien.

Gastcurator Liselotte Doeswijk: “In de jaren vijftig mocht de nieuwslezer niet in beeld, dat zou maar afleiden van de inhoud. Zestig jaar later staan de presentatoren in een groot decor vol bewegend beeld en wordt de inhoud verduidelijkt door infographics en 3D-animaties.”  

Ook het nieuws in de krant wordt de laatste jaren anders gepresenteerd. “De prachtige nieuwsfoto’s van Bert Verhoeff hebben zelfstandige zeggingskracht en vertellen een eigen verhaal,” zegt museumdirecteur Stef van Breugel. “Juist voor dat soort foto’s maakt de krant steeds meer tekstkolommen vrij.”

Annechien Steenhuizen siert de brochure die bij de expositie hoort. De feestelijke opening op 17 januari wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom. De tentoonstelling duurt van 14 januari tot en met 22 maart.  

klik hieronder voor een promo-filmpje

Deel dit artikel