Nieuws verslaan en uitzenden is dagelijkse kost voor de NOS. Maar hoe is het nou als je zelf onderwerp bent of wordt van het nieuws. Wat doet dat met je en wat gebeurt er dan allemaal? Die vragen staan centraal in ‘Voorbij het Nieuws’, de tentoonstelling die dinsdag 25 november opent in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op het Mediapark. De expositie probeert inzicht te geven in het ontstaan van nieuws, de impact ervan en de mechanismen van beeldvorming.
De tentoonstelling bestaat uit drie onderdelen. Eerst zijn er de zeer persoonlijke verhalen te zien en te beluisteren van mensen die onderwerp waren van het nieuws, in de periode 2011-2013. Het zijn verhalen van onder anderen Coen van Veenendaal, oprichter van Alpe d’HuZes, Tofik Dibi, kandidaat lijsttrekker Groen Links, Hero Brinkman, ex-PVV lid en Mauro Manuel, (destijds) uitgeprocedeerd asielzoeker. Verschillende journalisten en redacteuren van de NOS, zoals Rob Trip en Dominique van der Heyde, vertellen over de keuzes die zij maakten bij de verslaglegging van deze verhalen.
Beeld en Geluid laat bij ieder persoonlijk verhaal zien hoe dat in de (sociale) media werd gepresenteerd. Dat geeft de bezoekers inzicht in de verhalen áchter opvallende items uit het Achtuurjournaal. Sommige verhalen zijn ook te zien op www.beeldengeluid.nl/voorbijhetnieuws. Bezoekers krijgen verder op een fotowand van NOS-huisfotograaf Stefan Heijdendael een kijkje achter de schermen van het NOS Journaal.
Masterclasses
In het kader van de tentoonstelling organiseert de NOS, in samenwerking met Lokaalmondiaal, vijf masterclasses en enkele NOS Hangouts voor middelbare scholieren. De eerste masterclass op 25 november, met als thema buitenlandjournalistiek, wordt gegeven door Kysia Hekster. Hierna volgen Sander Warmerdam over economie, Xander van der Wulp over politieke berichtgeving, Dionne Stax en Sjoerd van Ramshorst over de wisselwerking tussen sport en nieuws en ten slotte Marcel Gelauff over het veranderde werk van de journalist.
Enkele schoolklassen kunnen daarnaast actief deelnemen aan een NOS Hangout, gepresenteerd door Rachid Finge. Ze staan via Google Hangout in direct contact met de redactie. Leerlingen kunnen vragen stellen naar aanleiding van een middaguitzending van het Journaal.
Verder legt een bijzondere installatie van kunstenaar Geert Mul via spraakherkenningstechniek nieuwe verbanden tussen woorden, beelden en associaties. De basis van dit kunstwerk is een database waarin de NOS Journaals van 20.00 uur uit de periode 2011-2013 zijn opgeslagen.
Bekijk hier de promo van ‘Voorbij het Nieuws’